Por, a kemi parë prova të mjaftueshme vetëm nga gara e parë për të gjykuar se kush është në rrugën e duhur dhe kush do të duhet të mendojë përsëri?

Nga njëra anë, kemi mendimtarët konvencionalë që kanë marrë rregullat e reja me vlerë të plotë nominale kur bëhet fjalë për trajtimin e pjesës së dyshemesë së humbur.

Ferrari, Alfa Romeo, Haas, McLaren dhe Williams të gjithë kanë dysheme që konushen në pjesën e pasme siç parashikojnë rregulloret. Ata kryesisht janë larguar nga mbajtja e shumë mobiljeve aerodinamike në buzë të dyshemesë për të ridrejtuar edhe rrjedhën e ajrit.

Krahasimi i dyshemesë Ferrari, Alfa Romeo, Haas, McLaren, Williams

Krahasimi i dyshemesë Ferrari, Alfa Romeo, Haas, McLaren, Williams

Foto nga: E pakredituar

Ndërkohë, Mercedes, Aston Martin, Red Bull dhe AlphaTauri të gjithë kanë një zgjidhje shumë të ndryshme që ka qenë në makinat e tyre që nga testimi, ndërsa Alpine u bashkua me radhët e tyre në garën e parë të sezonit.

Pesë ekipet që përdorin këtë dizajn dyshemeje kanë krijuar një buzë në formë Z në dyshemenë e tyre, me një prerje seksioni rreth 200 mm prapa nga vendi ku dyshemeja fillon të konizohet. Kjo ka rezultuar që ekipet të heqin dorë nga hapësira totale e dyshemesë që është në dispozicion, por duke u dhënë atyre më shumë fleksibilitet në lidhje me formën e dyshemesë.

Zona e verdhë e theksimit (më poshtë) tregon se ku dyshemeja do të ishte shtrirë më parë në 2020, ndërsa vija me pika përfaqëson vendin ku do të ishte buza e dyshemesë, nëse ekipet do të ndiqnin qëllimin e rregulloreve.

Krahasimi i dyshemesë Red Bull dhe Mercedes

Krahasimi i dyshemesë Red Bull dhe Mercedes

Foto nga: E pakredituar

Ekipet që kanë zgjedhur këtë prerje në formë Z janë kthyer në thelb në një buzë dyshemeje që është paralele me vijën qendrore të makinës, siç ishte në vitet e mëparshme. Kjo sugjeron që ata ishin të pakënaqur me mënyrën se si cepi i ngushtë ndikoi në rrjedhën në pjesën e pasme të makinës.

Kjo nuk do të thotë që ata të gjithë kanë ndjekur të njëjtën rrugë megjithëse, me këtë imazh e bën të qartë se sa individualitet mund të ketë me këtë model.

Në veçanti, Red Bull ka vendosur të projektojë skajin e dyshemesë së tij që të ketë një seksion shumë më të gjatë në mënyrë që të jetë paralel me vijën qendrore të makinës në krahasim me atë që Mercedes ka zgjedhur.

Buzë në formë Z gjithashtu ndihmon këto skuadra të krijojnë struktura rrjedhjeje / vorbullash në një pikë në dysheme ku strukturat e tjera të rrjedhës mund të prishen ose devijojnë nga rruga e tyre e synuar.

Ata po e theksojnë këtë edhe më tej me konturimin në dysheme dhe pendët e montuara krahas tij, me Aston Martin ndoshta më agresivin në këtë drejtim.

Fins (dy rreshta në rastin e Aston Martin – shih imazhin e plumbit) janë vendosur në një pikë në dysheme, ku ajo do të ketë një ndikim në mënyrën se si rrjedha e ajrit ndërsa ajo lëviz rreth sidepod. Sidoqoftë, roli i tij në lidhje me dyshemenë do të jetë rindërtimi i strukturave të rrjedhës duke pasur parasysh skajin e drejtë të dyshemesë.

Kjo zonë e makinës është vendosur të jetë një vatër e zhvillimit këtë sezon, pasi secila skuadër gjen fitime në rritje nga strukturat e rrjedhës që ndërveprojnë dhe i rregullon ato në përputhje me rrethanat.

Alpine, për shembull, tashmë ka bërë një përpjekje serioze në këtë drejtim (shih imazhin më poshtë), pasi ndërsa jo vetëm që u bashkua me katër ekipet e tjera tashmë duke përdorur prerjen e dyshemesë me formë Z në Bahrein, por ajo gjithashtu kishte një numër pjesësh për të provoni në kombinim me të.

Krahasimi i dyshemesë Alpine A521

Krahasimi i dyshemesë Alpine A521

Foto nga: E pakredituar

Programi i provës së Alpine thekson se ku qëndrojnë interesat e ekipit në këtë fazë të hershme të sezonit, me dy zona kryesore duken më të pjekurat për zhvillim – zona përreth vendit ku dyshemeja fillon të konizohet dhe zona përpara gomës së pasme.

Në rastin e Alpine, dyshemeja e testuar gjatë para-sezonit nuk kishte prerje në formë Z ose pendë (V1 Blu). Por, pasi instaloi një dysheme me prerjen, ekipi testoi dy zgjidhje të tjera, njëra prej tyre (V2 Blu) jo vetëm që kishte dy fins me ngjyrë argjendi të montuar krah për krah dhe të kompensuar nga njëra-tjetra, por gjithashtu kishte dy trekëndësha më të shkurtër pendë në formë të montuara më tej në rrjedhën e poshtme (shigjeta të kuqe).

Vendosi të garonte me një zgjidhje pak më pak agresive, me vetëm një pendë të vetme të montuar në buzë të prerjes së dyshemesë (V3 Blu).

Një grup zgjidhjesh u testua gjithashtu përpara gomës së pasme gjithashtu, me një element të vetëm të përdorur gjatë provës para-sezonit të hedhur mënjanë (V1 White), së pari në favor të treshes së shiritave të përdorur gjatë fazave të mëvonshme të para – testi i sezonit (V2 White) dhe më pas në një provë kombinimi me dy zgjidhje të tjera (V3 White dhe V4 White).

V3 dhe V4 të dy kanë katër seksione, megjithëse në një mënyrë pak më ndryshe, me V3 që ka vetëm lojëra elektronike një pjesë të rrugës në sipërfaqe, ndërsa V4 është bërë nga katër shirita individualë.

Nuk është një problem një dimensional

Siç kemi parë nga ristrukturimi i rendit të pecking në garat hapëse, nuk është një ekuacion i një madhësie, por secili prej ekipeve në një fazë të ndryshme të ciklit të zhvillimit, duke përdorur burime në mënyra të ndryshme .

Ekziston gjithashtu një tërheqje lufte edhe për burimet, pasi ndërsa dyshemeja është ndryshimi më i madh i rregulloreve, ka ndryshime të tjera që mund të kenë ndikim në to dhe në performancën e përgjithshme të makinës gjithashtu.

Krahasimi i difuzorit Mercedes W12 dhe Mercedes W11
Detaje të pasme Red Bull RB16B Vs RB16

Reduktimi i lartësisë së shiritave, për shembull, mund të luajë një rol në ndryshimin midis vrapuesve të ulët dhe të lartë, pasi afërsia e tyre me rrafshin tokësor shtrihet akoma më tej.

Në rastin e vrapuesve me vrapim të ulët, ekipet me gjasë kanë shfrytëzuar vorbullinë që është krijuar nga afërsia e terreneve në të kaluarën, e cila nga ana tjetër ka ndihmuar përgjithësisht në rrjedhën e shpërndarësit.

PLUS: Si ‘Great F1 Rake-Off’ dha një përballje të GP të Bahrejnit

Dizajni i përgjithshëm i difuzorit Mercedes është pothuajse identik me vitin 2020, në këtë fazë, parashikon modelin e gjurmëve, të cilat janë zvogëluar në lartësi me 50 mm në përputhje me rregullat e reja.

McLaren është dallimi i vërtetë në këtë aspekt, deri më tani, pasi ka përdorur një interpretim të zgjuar të rregulloreve për të mbajtur shtresa më të larta në pjesën e mesme të difuzorit.

Lidhja e shiritave të saj në 500 mm qendror të makinës me murin e tranzicionit i ka lejuar ekipit të mbajë shiritat më të gjatë. Por kjo ka një kosto, pasi duhet të mbajë një pjesë të vetme në atë rajon.

Kjo do të thotë që nëse do të kalonit një fetë në atë seksion, nuk do të kishit asnjë ndërprerje në fetë. Kjo bën që të kompromentohet forma e përgjithshme e bishtit të anijes dhe do të thotë se nuk mund të ketë asnjë vend në shirita për të optimizuar rrjedhën përreth tyre.

Prandaj do të jetë interesante të shihet nëse ka ndonjë ndryshim në këtë fushë gjatë gjithë sezonit, pasi projektuesit kërkojnë mënyra për të përmirësuar dorën aerodinamike të strukturave të rrjedhës nga njëra zonë e makinës në tjetrën.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu