Drejtori i Përgjithshëm i Formulës 1 dhe presidenti Stefano Domenicali është i bindur se seria mund të provojë se elektrizimi nuk është e vetmja zgjidhje e qëndrueshme e energjisë automobilistike në të ardhmen, duke besuar se hibridet kanë “një të ardhme të madhe”.

F1 ka garuar me njësitë e energjisë hibride V6 që nga fillimi i sezonit 2014, duke u larguar nga motorët V8 të aspiruar natyrshëm në një përpjekje për ta bërë veten më të rëndësishme për prodhuesit.

Megjithëse rruga hibride është konsideruar gjerësisht si rruga e duhur për F1, kostoja e lartë dhe kompleksiteti i njësive aktuale të energjisë ka qenë një burim i vazhdueshëm kritikash.

Brezi i ardhshëm i njësive të energjisë është planifikuar aktualisht për 2026, por duket se do të sillet përpara në 2025 kur pritet të merret një dizajn më i thjeshtë, më i lirë.

Por mes përqendrimit të shtuar të F1 në qëndrueshmërinë dhe ndikimin e saj në mjedis, shefi i ri Domenicali mendoi se platforma mund të ishte një vitrinë e shkëlqyeshme për teknologjinë hibride, duke u treguar prodhuesve se ka alternativa për elektrizimin.

“Qëndrueshmëria mund të shihet në një dimension CO2, ose [with] shumë gjëra të tjera që lidhen me të, por le të përqendrohemi në shkarkimet ose teknologjinë, “tha Domenicali në një intervistë me Sky Sports F1.

“Unë mendoj se Formula 1 ka një të ardhme të shkëlqyeshme për të treguar se nuk ka vetëm elektrifikim në botën e automobilave. Unë mendoj se hibridizimi është një rrugë e shkëlqyeshme dhe do të ketë një të ardhme të shkëlqyeshme.

“Formula 1 duhet ta përdorë këtë për t’u siguruar që OEM do të investojnë, në mënyrë që të tregojnë se ekziston kjo mënyrë për të qenë të qëndrueshëm në një mënyrë tjetër.

“Kjo është diçka që unë dua të përqendroj vëmendjen e ekipeve dhe OEM-ve për të ardhmen, me një vëmendje të madhe në kosto.

“Gabimi që u bë në të kaluarën kishte të bënte me vendosjen vetëm të teknologjisë në krye të përparësisë dhe jo të kostos.”

F1 aktualisht ka katër prodhues që prodhojnë njësi të energjisë – Mercedes, Ferrari, Honda dhe Renault – por është vendosur të humbasë Honda në fund të këtij viti pasi marka japoneze njoftoi planin e saj për të lënë disa muaj më parë.

Domenicali tha se ndërsa teknologjia dhe efikasiteti i njësisë së energjisë F1 ishte tashmë mjaft tërheqëse, seria duhej të siguronte zgjidhjet e saj të ardhshme që ende ofronin rëndësinë e rrugës.

“Ne duhet të sigurohemi që teknologjia hibride që do të përdoret ka rëndësi për makinat rrugore, por gjithashtu do të fillojë nga një bazë shumë e ndryshme investimesh dhe kosto,” tha Domenicali.

“Nuk është e mundur që një njësi e energjisë në Formula 1 të kushtojë atë që kushton sot. Unë mendoj se ka një diferencë të madhe për këtë.

“Një nga objektivat e mëdhenj që kemi është që të dëshirojmë të përfshijmë ekipe dhe OEM që të përpiqen të parashikojnë motorin e ri edhe më herët sesa pritet në rregulloret e reja dhe të sigurohemi që këto lloj gjërash të jenë pjesë e agjendë.

“Jam i sigurt që mund ta bëjmë”.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu