Formula 1 është zotuar të sigurojë që gjenerata e saj e ardhshme e motorit nga 2025 do të jetë ‘e fuqishme dhe emocionuese’ pasi të ketë përfunduar planet e saj për fazën tjetër të rregullit.

Si pjesë e diskutimeve midis ekipeve, shefave të FIA dhe F1 në një takim të Komisionit F1 të Enjten, u ra dakord për një plan veprimi për kalimin në rregulloret e reja të njësisë së energjisë.

Ekipet votuan unanimisht që një ngrirje e motorit të fillonte nga fillimi i vitit 2022, e cila hap derën për një epokë të re të rregullave të motorit që do të hyjë në fuqi për 2025.

Ky është një vit më herët sesa ishte parashikuar fillimisht dhe shpresohet që kombinimi i ngrirjes dhe kornizës së re kohore të ndihmojë në uljen e kostove në kampionat.

Ndërsa F1 ka qenë e qartë se gjenerata e ardhshme e motorit nga 2025 do të jetë turbo-hibride, një rregullim i konceptit aktual do të vlerësohet nga një grup i nivelit të lartë të punës.

Ky komitet do të përfshijë prodhuesit aktualë dhe potencialë të njësive të energjisë, si dhe furnizuesit e karburantit.

Ndërsa detajet specifike të rregullave të ardhshme të motorit mund të kërkojnë pak kohë për t’u renditur, ekipet aktuale të F1 dhe bosët e kategorisë kanë rënë dakord për disa parime kryesore që duhet të përmbushen.

Këto janë:

1) Qëndrueshmëria e mjedisit dhe rëndësia sociale dhe automobilistike
2) Karburant plotësisht i qëndrueshëm
3) Krijimi i një njësie të fuqishme dhe emocionuese të energjisë
4) Ulje e konsiderueshme e kostos
5) Atraktiviteti për prodhuesit e rinj të njësive të energjisë

Dëshira për të pasur një motor emot emocional ’vjen në sfondin e kritikave të gjata ndaj motorëve aktualë hibridë turbo për mungesën e zhurmës dhe brutalitetit të tyre.

Si dhe motorët aktualë që janë shumë më të qetë se V8-të e mëparshëm të aspiruar normalisht, fakti që ato rrotullohen shumë më poshtë në një përpjekje për të maksimizuar karakteristikat e momentit rrotullues ka shërbyer për të zvogëluar edhe më tej ndikimin në vëzhguesit.

Mënyrat që motorët të bëhen më brutalë dhe më të zhurmshëm do të ishin rritja e kufirit të rrotullimit, rritja e rrjedhës së karburantit dhe heqja e MGU-H, e cila shërben për të mbytur shumë zërin e nxjerrë nga shkarkimi.

Ngrirja e motorit e rënë dakord nga 2022 është një lajm i mirë për Red Bull, i cili tani e ka të qartë rrugën për të siguruar një marrëveshje për të marrë njësitë e energjisë Honda nga ai sezon.

Sidoqoftë, nuk do të ketë asnjë kornizë brenda ngrirjes që fuqia e motorit të barazohet nëse një prodhues e gjen veten në këmbën e pasme nga ai sezon.

Ndërsa Red Bull kishte folur vitin e kaluar për një ekuilibër të mundshëm të fuqisë për të ngritur gjërat, kuptohet që çështja nuk u mor parasysh kurrë seriozisht – kështu që prodhuesit do të duhet të angazhohen në motorin me të cilin garojnë nga fillimi i 2022.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu