Formula 1 ka zhvilluar një karburant 100% të qëndrueshëm, me dorëzimin e parë të produktit tashmë të dërguar te prodhuesit e motorëve të kampionatit për provë.

Me F1 të përkushtuar ndaj teknologjisë hibride kur prezanton një formulë të re të motorit nga 2026 më së voni, shefat e saj besojnë se përfitime të mëdha mjedisore mund të bëhen duke u bërë një fushë beteje e teknologjisë së karburantit.

FIA do të fillojë të urdhërojë përdorimin e një përqindje më të madhe të biokarburanteve në një periudhë afatshkurtër, por dëshiron që F1 të mundësohet nga karburanti plotësisht i qëndrueshëm për grupin tjetër të rregulloreve.

Si pjesë e shtytjes së saj, F1 tani ka krijuar një larmi të brezit të dytë të biokarburanteve, e cila është rafinuar ekskluzivisht nga bio-mbeturinat që nuk kanë për qëllim konsumimin e njerëzve ose kafshëve.

Prodhuesve të motorëve F1 u është kërkuar të testojnë dhe të vërtetojnë karburantin për të provuar se teknologjia është e realizueshme për t’u përdorur në gara.

Ross Brawn, drejtori menaxhues i motorit të F1, tha: “Formula 1 ka shërbyer prej kohësh si një platformë për prezantimin e avancimeve të gjeneratës së ardhshme në botën e automobilave.

“Ne jemi të kënaqur nga vrulli i karburanteve të qëndrueshëm, i cili përputhet në mënyrë të përsosur me planin tonë për të qenë zero karbon zero si një sport deri në vitin 2030.

“Prioriteti ynë kryesor i qëndrueshmërisë tani është ndërtimi i një harte rrugore për motorin hibrid që zvogëlon shkarkimet dhe ka një përfitim në botën reale për makinat rrugore.

“Ne besojmë se kemi mundësinë ta bëjmë atë me një motor të gjeneratës së ardhshme që ndërthur teknologjinë hibride me lëndët djegëse të qëndrueshme.”

Presidenti i FIA-s Jean Todt shtoi: “Duke zhvilluar karburant të qëndrueshëm të bërë nga mbetjet bio që mund të fuqizojnë Formulën 1, ne po bëjmë një hap të ri përpara.

“Me mbështetjen e kompanive kryesore të energjisë në botë, ne mund të kombinojmë performancën më të mirë teknologjike dhe mjedisore.”

Shtytja për karburant të qëndrueshëm vjen si pjesë e një iniciative të re të FIA-s për t’u bërë karboni neutral në 2021 dhe zero neto deri në 2030.

Todt tha: “FIA merr përgjegjësinë e saj në udhëheqjen e automjeteve dhe lëvizshmërisë në një të ardhme me karbon të ulët për të zvogëluar ndikimet mjedisore të aktiviteteve tona dhe për të kontribuar në një planet më të gjelbër.

“Unë jam i kënaqur që klubet tona të anëtarëve miratojnë strategjinë tonë mjedisore që është pjesë e iniciativës së Qëllimit të Drejtuar e përqendruar në kontributin shoqëror të dy shtyllave tona.”

Speciale Autosport 70, duke festuar më të mirën e motorsportit, nuk është më në dispozicion për të blerë në internet, por është në dispozicion për pajtimtarët e revistave të reja. Për t’u pajtuar, ju lutemi shkoni te: autosportmedia.com

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu