Ekipet e Formula 1 mund të duhet të përdorin të njëjtën shasi themelore këtë vit, por kjo nuk e ka ndalur parashikimin për disa ndryshime mjaft të mëdha të makinave në 2021.

Kjo sepse përtej evolucionit natyror të dizenjove, ekzistojnë disa rregulla të reja në lidhje me sipërfaqen e dyshemesë dhe përbërësit e tjerë të makinës që synojnë uljen e performancës.

Synimi i ndryshimeve – i cili përfshin heqjen e një sipërfaqeje të dyshemesë dhe kufijve të rinj në kanalet e frenave dhe dimensionet e shpërndarësit – ishte për të ulur forcën e rënies me rreth 10%.

PLUS: Çfarë duhet të dini rreth F1 2021

U nxit nga fakti që gomat e Pirelli po viheshin nën strese gjithnjë e më të mëdha nga marshimi i shfrenuar përpara që ekipet po bënin në frontin e performancës.

Fitimet në kohën e xhiros, aleate për makinën e F1 duke qenë më e rënda që kanë qenë ndonjëherë, do të thoshin që gomat duhet të përballen me forcat më të mëdha të përjetuara ndonjëherë në historinë e F1.

Kjo hapi dyert për një rrezik më të madh të dështimit të gomave, siç shihet në Grand Prix Britanik të vitit të kaluar ku, me Silverstone që ishte një nga pistat më të vështira për makinat me kthesa të tilla me shpejtësi të lartë, fundi i garës u dëmtua nga një numër i dështimet.

E vetmja rrugë e hapur për Pirelli për të minimizuar rreziqet e dështimeve të përsëritura të gomave ishte mandatimi i presioneve minimale të gomave – gjë që ishte e shkëlqyeshme për ruajtjen e qëndrueshmërisë së gomave, por është diçka që skuadrat dhe shoferët e urrejnë sepse ndihen sikur duhet të kalojnë me makinë -balona të fryra.

Pa asnjë ndryshim për të tërhequr forcën, ekzistonte rreziku që në vitin 2021 skuadrat, edhe me liritë më të vogla se ato normale që kishin, të bënin fitime që potencialisht mund ta përkeqësonin situatën edhe për gomat.

Siç tha kreu i Pirelli i F1 dhe garat e makinave Mario Isola drejt fundit të vitit të kaluar në lidhje me nevojën për ndryshime.

“Padyshim, nëse e konsiderojmë që nga tani deri në fund të vitit 2021 aftësia e ekipeve për të zhvilluar makinat është e madhe,” tha ai.

“Ne mund të përfundojmë në fund të vitit 2021 me një nivel të ngarkesës që është me të vërtetë shumë e lartë.

“Dhe për këtë arsye ne jemi të detyruar të rrisim presionin atje ku kemi përsëri degradim, mbinxehje ose flluska në nivelin që nuk duam, kështu që është lëvizja e duhur për të bërë.”

Por ndërsa shoferët mund të ruejnë faktin se makinat F1 do të ngadalësohen këtë vit, një vështrim i shpejtë i të dhënave nga sezonet e fundit tregon saktësisht pse FIA ​​ndjeu se duhej të reagonte.

Nëse krahasojmë kohët e xhirove në Silverstone, sepse paraqitja e pistave ka qenë e qëndrueshme gjatë periudhës së fundit, është e qartë se sa më shpejt kanë marrë makinat.

Këtu janë kohët e pole pozicionit për Grand Prix Britanik që nga fillimi i epokës turbo hibride.

Kohët e pozicionit të poleve britanikë GP

2014 1m35.766s
2015 1m32.248s
2016 1m29.287s
2017 1m26.600s
2018 1m25.892s
2019 1m25.093s
2020 1m24.303s

Ndërsa krahasimi me 2014 duhet të vihet në kontekstin e seancës kualifikuese të asaj pasdite që ndikohet nga kushtet e lagështa, edhe pa atë ka pasur një progres mjaft të mahnitshëm gjatë kësaj periudhe.

PLUS: Pse Silverstone nuk është “shok” me goma

Pa ndonjë ndryshim në rregullat aero për këtë vit, gjasat do të kishin qenë pothuajse me siguri që koha e xhiros të zhytej në rajonin 1m23s – e cila do të thoshte më shumë stres dhe tendosje në goma.

Shpresa është pra që rregulli aero të ndryshojë, i lidhur me gomat më të forta dhe më të forta nga Pirelli, do të bjerë kohë xhiro mjaftueshëm për të siguruar që F1 dhe furnizuesi i tij i gomave të ketë një vit pa probleme.

Gomat më të vështira pritet të jenë një sekondë për xhiro më ngadalë, dhe shumë ekspertë teknikë sugjerojnë që ndryshimet e dyshemesë do të rezultojnë në një rënie shumë më të madhe në kohën e xhiros sesa dyshohej fillimisht.

Por, me një sasi të mjaftueshme kohe para se makinat 2021 F1 të lëshohen në provat para-sezonale në Bahrein, ekipet do të punojnë jashtëzakonisht shumë për të provuar të rikuperojnë çdo terren të humbur.

Red Bull ka vendosur synimet e tij duke arritur të kthehet në nivelin që përfundoi sezonin e kaluar.

“Qëllimi është të arrijmë në nivelin e forcës së ulët në fund të vitit 2020,” shpjegoi këshilltari i Red Bull për motorsport Helmut Marko. “Ju humbni rreth 20%.”

Por, duke gjykuar nga ajo që një numër skuadrash kanë gjetur në tunelët e erës këtë dimër, arritja diku pranë përmirësimeve agresive të xhiros së parë të viteve të fundit duket se është një rend shumë i gjatë.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu