Nëse jeni një shikues i rregullt i mbulimit F1 të Sky Sports dhe Channel 4, pa dyshim që do të keni dëgjuar ekspertët dhe komentatorët të flasin për forca të larta të forcës dhe pjesëve të energjisë.

Megjithëse këto nuk janë terma zyrtarë, ato ndihmojnë në përshkrimin e karakteristikave të ndryshme të secilit qark të ri dhe shpjegojnë pse ekipet nuk kualifikohen thjesht me të njëjtin rend çdo javë.

Idealisht ekipet duan të projektojnë makina që prodhojnë sa më shumë forcë të dobët për të rritur shpejtësinë nëpër kthesa, por sfida është ta bësh këtë në një mënyrë të tillë që të mos rezultojë në tërheqje shumë aerodinamike.

Më shumë tërheqje do të ngadalësojë një makinë poshtë në një vijë të drejtë, dhe rrjedhimisht më shumë energji është e nevojshme për të kapërcyer këtë rezistencë dhe për të arritur përshpejtimin më të mirë të mundshëm dhe shpejtësinë maksimale.

Ky ekuacion është arsyeja pse disa vetura performojnë më mirë në lloje të caktuara të pistave sesa të tjerat, dhe pse është e pamundur të ndërtosh një makinë që është krijuar për çdo çmim të vetëm.

Lando Norris, McLaren MCL35, Sergio Perez, Racing Point RP20

Lando Norris, McLaren MCL35, Sergio Perez, Racing Point RP20

Foto nga: Andy Hone / Imazhe Motorsport

Cila është një pistë e lartë e forcës së ulët në F1?

Një pistë e lartë e forcës së ulët është një qark ku pjesa më e madhe e performancës së një makine gjatë një xhiro mund t’i atribuohet forcës aerodinamike që ajo prodhon sesa fuqisë së motorit të saj. Gjurmët me forcë të lartë do të kenë më pak dhe më të shkurtër drejt se sa gjurmët me forcë të ulët, me një theks më të madh në kënde.

Çfarë është pista e energjisë?

Një pistë fuqie është pak a shumë e kundërta e një linje të lartë të forcës së ulët. Pjesa më e madhe e performancës së një makine është e lidhur me fuqinë, nxitimin dhe shpejtësinë maksimale të bërë të mundur nga motori. Drejtimet e gjata dhe cepat e shkurtër dhe të ngadaltë janë tiparet tipike të gjurmëve të energjisë.

Si ndryshon stili i ngasjes?

Të gjithë shoferët kanë një qasje shumë të ndryshme për të drejtuar një makinë F1, dhe shoferët më të shpejtë priren të jenë ata që mund të përshtatin stilin e tyre çdo javë për të marrë performancën më të mirë nga makina e tyre në rrethanat unike të paraqitura nga secila pistë.

Më shumë forcë e ulët krijon më shumë kapje në qoshe, gjë që u lejon shoferëve të mbajnë më shumë shpejtësi dhe të postojnë kohë më të shpejtë të xhiros. Sidoqoftë, ai gjithashtu mund të zvogëlojë performancën në një vijë të drejtë duke shkaktuar tërheqje, dhe shoferët e shkëlqyeshëm janë në gjendje të punojnë nëse duhet të jenë më vonë në frenat duke u drejtuar në një kthesë ose më herët në mbyt që del nga ajo për të nxjerrë shpejtësinë më të madhe nga makinën e tyre.

Përplasja e kësaj është se kthesat më agresive tentojnë të konsumojnë gomat më shpejt, kështu që mund të nevojiten hyrje më të buta të timonit në mënyrë që goma të zgjasë më shumë. Shumica e makinave do të ndalojnë një ose dy herë gjatë kohëzgjatjes së një gare, dhe duke ditur se cila strategji është më e shpejtë mund të vendosë se çfarë stili duhet të ndjekë një shofer për të arritur rezultatin më të mirë të mundshëm.

Lexoni gjithashtu:

Çfarë është pista e Red Bull? Çfarë është një pistë Mercedes?

Në vitet e fundit, ekipe të caktuara kanë ndjekur filozofi aerodinamike që i kanë bërë ata më të fortë në disa qarqe sesa në të tjerët. Ndërsa ekipet kanë krijuar sukses historik, ato pista janë bërë të njohura jozyrtarisht si ‘pista Mercedes’ ose ‘pista Red Bull’.

Sochi është një shembull kryesor i një piste Mercedes: Shigjetat e Argjendta kanë fituar atje çdo vit që kur F1 filloi garën në qytetin bregdetar rus në 2014, pasi kishte dalë nga kualifikimi në pozicionin e poleve në pesë nga shtatë përpjekjet.

Një pistë e Red Bull është pak më e vështirë për t’u përcaktuar, duke pasur parasysh se ekipi ka fituar vetëm më shumë se tre gara në një sezon të vetëm një herë (në 2018) që kur Sebastian Vettel siguroi titullin e tij të katërt botëror me veshjen në 2013. Dhe madje edhe në atë 2018 sezonin, ai fitoi vetëm katër.

Red Bull tradicionalisht ka performuar mirë në qarqet që shpërblejnë forcën e tepërt më shumë sesa fuqinë, por kundër-intuitivisht pistat e tij më të suksesshme në sezonet e fundit kanë qenë Red Bull Ring në Austri dhe Autodromo Hermanos Rodriguez në Meksikë. Të dyja këto qarqe shfaqin drejtime të gjata dhe pak kënde të fuqisë së lartë, por faktorë të tjerë e kanë bërë Red Bull një forcë që duhet llogaritur në këto vende.

Max Verstappen dominoi Grand Prix meksikan nga i dyti në garë në 2018 dhe u rikuperua nga një fillim i tmerrshëm për të fituar Grand Prix austriak sezonin e ardhshëm duke rënë nga i dyti në të tetin në xhiron e hapjes. Në të dy rastet ishte fitorja e dytë radhazi e Hollandezit në ato qarqe.

Lando Norris, McLaren MCL34, Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1, Max Verstappen, Red Bull Racing RB15

Lando Norris, McLaren MCL34, Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1, Max Verstappen, Red Bull Racing RB15

Foto nga: Erik Junius

Gjurmët e forcës së lartë

Nuk ka asnjë udhëzues zyrtar për atë që përbën një pistë të lartë të forcës, por qasja e ekipeve në secilin qark tregon se ku ata mendojnë se forca e rënies është një përparësi dhe ku fuqia është më pak e rëndësishme.

Hungaria, Imola, Singapori, Spanja dhe Monako janë të gjithë shembuj të pistave me forcë të lartë, me drejtime relativisht të shkurtra dhe shumë kthesa duke i dhënë një theks më të madh shpejtësisë në kthesë. Në veçanti, Sektori 3 në Barcelonë – i cili përmban një seri kthesash me shpejtësi të ulët – është historikisht një matës i mirë për mënyrën se si do të performojnë makinat në Monako, i cili normalisht ndjek Spanjën në kalendarin F1.

Gjurmët si Silverstone dhe Spa shfaqin sekuenca të larta të forcës që mund të shohin drejtuesit që tërheqin deri në 6G në disa raste. Sidoqoftë drejtimet e gjata dhe kthesat me shpejtësi të lartë në këta sektorë nënkuptojnë që fuqia ende ka një ndikim të madh në rendin e goditjes.

Gjurmët e energjisë

Çmimi i Madh Italian në Monza është më i afërti që do të arrini në një pistë të vërtetë të fuqisë në F1. Shoferët besohet se kalojnë 75% të xhiros në mbytje të plotë rreth Monza-s, dhe xhiron më të shpejtë të regjistruar ndonjëherë në historinë e këtij sporti zakonisht vendosen këtu. Lewis Hamilton mban rekordin për shpejtësinë mesatare më të lartë të regjistruar në një xhiro të vetme, mesatarisht 164.267 milje / orë (254.362 km / orë) në rrugën e tij për në pozicionin e poleve në Monza në vitin 2020.

Gjurmët e tjera të energjisë me drejtime të gjata përfshijnë Rusinë, Meksikën, Kanadanë, Baku dhe Austrinë, ndër të tjera.

Kevin Magnussen, Haas VF-20, Nicholas Latifi, Williams FW43

Kevin Magnussen, Haas VF-20, Nicholas Latifi, Williams FW43

Foto nga: Mark Sutton / Imazhe Motorsport

Si përgatiten skuadrat për lloje të ndryshme të pistave?

Monza është një rast i veçantë në F1, me shumicën e ekipeve që sjellin një paketë unike në pistë që nuk përdoret më gjatë sezonit. Me aq pak forcë shtrënguese të kërkuar gjatë gjithë xhiros, ekipet tentojnë të drejtojnë krahët jashtëzakonisht të profilit të ulët që zvogëlojnë ndjeshëm tërheqjen në krahasim me një konfigurim normal. Duhet të bëhen edhe lejime për sforcimin shtesë të vendosur në motor gjatë kohëzgjatjes së garës dhe numrin e herëve që makinat duhet të frenojnë nga shpejtësia e plotë.

Lexoni më shumë: Si skuadrat F1 janë adaptuar në sfidën e Monza-s me forcë të ulët

Spa është një tjetër qark me drejtime të gjata dhe seksioni i pistës nga dalja e Kthesës 1 deri në fund të Kemmel drejt është një nga shtrirjet më të gjata ku makinat F1 janë në mbytje të plotë gjatë kualifikimit. Sidoqoftë ka disa kënde me shpejtësi të lartë në Sektorin 2 dhe Sektorin 3, kështu që ekipet gjithmonë përpiqen të gjejnë kompromisin e duhur midis shpejtësisë së vijës së drejtë dhe forcës së dobët në Belgjikë.

Çmimi i Madh i Meksikës në Autodromo Hermanos Rodriguez është diçka e jashtëzakonshme. Drejtimet e tij të gjata dhe kthesat me shpejtësi të ulët deri në mesatare duhet ta bëjnë atë një pistë të pastër të energjisë, por ekipet zakonisht zhvillojnë instalime të plota të forcës downforce këtu. Kjo është për shkak se qarku ndodhet 2,285 metra mbi nivelin e detit, dhe ajri është aq i hollë sa ekipet mund të përballojnë të drejtojnë forcë më të ulët se sa duan në makinat e tyre pa zhvilluar nivele të tepërta të tërheqjes.

Disa analistë besojnë se kjo është arsyeja pse Red Bull ka dalë kaq mirë në Meksikë në vitet e fundit, pavarësisht se ekipi ka një disavantazh të energjisë kur ekipi përdori motorët Renault deri në fund të 2018.

Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B, Lewis Hamilton, Mercedes W12

Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B, Lewis Hamilton, Mercedes W12

Foto nga: Charles Coates / Imazhe Motorsport

Çfarë është një pista e degradimit të lartë?

Fuqia dhe forca e ulët nuk janë të vetmet gjëra që diktojnë se sa mirë do të performojnë makinat në një pistë. Ekipet gjithashtu duhet të japin llogari për degradimin, gjë që bën që një gomë të humbasë kapjen kur nxehet shumë.

Qarqet e ndryshme përdorin lloje të ndryshme të materialit në ndërtimin e sipërfaqes së pistës, që do të thotë se degradimi mund të jetë më shumë një kërcënim në disa vende sesa në të tjerët. Gjurmët e degradimit të lartë i detyrojnë drejtuesit të makinës në një mënyrë të tillë që gomat e tyre të mos grumbullojnë nxehtësi të tepërt dhe të çojnë në humbjen e kohës së xhiros.

Degradimi nuk duhet të ngatërrohet me konsumimin, i cili është erozioni gradual i shkeljes së gomës si rezultat i fërkimit të shkaktuar nga sipërfaqja e pistës.

Pista e rrugëve si ato të përdorura në Baku, Monaco dhe Sochi konsiderohen qarqe me gradë të ulët, dhe sipërfaqja e pistës nuk është aq gërryese sa zakonisht gjendet në një pistë gare të ndërtuar me porosi. Qarqet F1 të përdorura në Kanada, Austri, Meksikë dhe Abu Dhabi janë zakonisht të llojit të gomave gjithashtu.

Degradimi i lartë mund të shkaktohet nga një përzierje e dy gjërave: vrazhdësia e asfaltit dhe forca që shkon gomat si rezultat i lëvizjes me shpejtësi. Silverstone, Spa dhe Suzuka kanë disa nga shpejtësitë më të larta në kthesë në kalendarin F1, kështu që këto shtigje natyrisht janë mjaft të vështira për gomat. Bahreini gjithashtu mendohet si një pistë me gradë të lartë dhe Pirelli ka zgjedhur përbërjet e tij më të qëndrueshme për Grand Prix Portugeze, Spanjolle dhe Hollandeze në 2021.

Degradimi është i lidhur gjithashtu me forcën e rënies: në disa shina, forca e lartë e rënies mund të jetë një gjë e mirë pasi ndihmon në ngritjen e gomave në temperaturën e tyre të preferuar të punës, duke ndihmuar makinat të ecin më shpejt. Por te të tjerët mund të shkaktojë që goma të zgjasë më pak xhiro, dhe nëse shoferëve u duhet të bëjnë një ndalje shtesë në krahasim me konkurrentët e tyre, kjo ndonjëherë mund të jetë më e ngadaltë në përgjithësi.

Cilët faktorë të tjerë i konsiderojnë skuadrat?

Temperatura gjithashtu ka një ndikim të madh në mënyrën se si performojnë makinat në kualifikime dhe në garë. Një pistë e ngrohtë mund ta bëjë më të lehtë ngrohjen e gomave, por temperaturat shumë të larta mund ta bëjnë të vështirë ndalimin e mbinxehjes së gomës. Ndërkohë temperaturat e larta të ajrit do të prodhojnë më pak rezistencë sesa temperaturat e ftohta të ajrit, duke ndikuar gjithashtu në performancë.

Shembulli më ekstrem, i fundit i të gjithë këtyre faktorëve që luajti ndodhi në Grand Prix të Turqisë në 2020. Një kombinim i një sipërfaqeje të re, me kapje të ulët dhe temperaturave relativisht të ftohta të pistës do të thoshte që pjesa më e madhe e fushës luftonte për të ngritur gomat e tyre në temperaturë rreth Stamboll Parkut, duke lënë përparësin e kampionatit Mercedes në mes të paketës dhe Racing Point të Lance Stroll në pozicionin e poleve.

Aftësia e makinës për të gjeneruar temperaturë në goma më mirë se pjesa tjetër e rrjetit në ato kushte është arsyeja pse ai dhe shoku i tij i ekipit Sergio Perez vrapuan në të parin dhe të dytin për më shumë se gjysmën e garës. Por arsyeja pse Lewis Hamilton mori flamurin me kuadrate është se Britaniku – duke kuptuar se do të duheshin disa xhiro për të sjellë një seri të re gomash deri në temperaturë – ishte në gjendje të ushqejë ndërmjetësit e tij për pothuajse të gjithë distancën e garës, duke i veshur ato në rënie ndërsa vija e tharjes shfaqej në pistën ndryshe të lagur.

Valtteri Bottas, Mercedes F1 W11, Lewis Hamilton, Mercedes F1 W11

Valtteri Bottas, Mercedes F1 W11, Lewis Hamilton, Mercedes F1 W11

Foto nga: Steve Etherington / Imazhe MotorsportSource link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu