Vendimi për të futur kualifikimin me një goditje në Formula 1 në 2003 u tregua i diskutueshëm dhe ishte i prirur për t’u shfrytëzuar, por, siç argumenton STUART CODLING, ideja fillestare pas saj ishte e shëndoshë

Ndërsa forma e garës i ka rezistuar ndryshimeve gjatë shtatë dekadave të kampionatit botëror të Formula 1, kualifikimi është torturuar me frekuencë në rritje në vitet e fundit – të gjitha në emër të “shfaqjes”. Pasi thjesht një mjet për vendosjen e rendit fillestar (dhe shkuljen e kohërave), procesi i kualifikimit është detyruar nga domosdoshmëritë tregtare të bëhet një gjë që duhet parë në vetvete.

Në ditët e para të garës së Grand Prix, pozicionet e rrjetit përcaktoheshin duke hedhur short – një shembull klasik i një sistemi i cili është vetëm barazitar kur shikohet nga një perspektivë. Një shofer i cili kishte tërhequr lojëra elektronike të ulëta rrjeti disa herë me radhë, për shembull, mund të dridhet për drejtësinë e tij. Alsoshtë gjithashtu e pjekur për mashtrim, siç u vërtetua nga shenaniganët në Kampionatin Britanik të Automjeteve në 2015.

Çmimi i Madh i Monakos i vitit 1933 vlerësohet si gara e parë e madhe që përmban një rrjet të përcaktuar nga kohët e xhiros të vendosura gjatë praktikës. Gjatë viteve në vijim, sistemi evoluoi drejt mbajtjes së një ose më shumë seancave të pjesëve kushtuar posaçërisht vendosjes së rrjetit – së pari për argëtimin dhe edifikimin e bregut të puntuesve që paguajnë, së fundmi për të tërhequr audiencat televizive.

Siç do t’ju tregojë ndonjë ekzekutiv i televizionit të ngacmuar, ajo që ka nevojë për çdo shfaqje është një element i pasigurisë – ose, edhe më mirë, rrezik i plotë. Në garat me motor në televizion, kjo paraqet një vijë filozofike të defektit: ku e vendosni kufirin midis argëtimit dhe pastërtisë?

Kualifikimi me një goditje, i prezantuar në 2003 dhe më pas i përzier ad tedium në sezone të njëpasnjëshme, pa dyshim, shkuan shumë larg mbi këtë kufi edhe pse ideja themelore nuk ishte pa merita.

Ideja me një hap u bë për shkak të një problemi të perceptuar: kualifikimi F1 ishte bërë një seancë e vetme një-orëshe e paketuar për TV në 1996, por shumica e konkurrentëve u ulën në garazhet e tyre deri në fund të fundit. Ortodoksia mbizotëruese ishte të prisnim që minnows të futeshin brenda, të vendosnin pak më shumë gome dhe më pas kushtet e gjurmës do të evoluonin në një minimum në minutat e fundit të seancës. Një sens i përsosur konkurrues, TV i kobshëm.

Dominimi i duhur i Ferrarit në fillimin e viteve 2000 solli zhurmë të mëtejshme për ndryshime dhe presidenti i FIA-s Max Mosley, askush që të shmangte qendrën e vëmendjes, u pozicionua si një udhëheqës i vërtetë i mendimit në betejën për të përmirësuar spektaklin. Nën sistemin me një goditje të prezantuar për vitin 2003, në një seancë të re të Premteve, çdo garues përfundoi një xhiro të vetme fluturuese, duke u nisur në rendin e kampionatit. Koha nga kjo përcaktonte rendin e fillimit për seancën me një goditje të shtunën, shoferi më i ngadaltë niset i pari.

Drejtësia varet nga perspektiva juaj, veçanërisht nëse ishit një shofer i disavantazhuar nga një ndryshim i papritur i kushteve. Dhe fakti i pashmangshëm që kushtet e pista janë zakonisht në optimalen e tyre në fund të sesionit do të thoshte që pabarazia ishte pjekur në

Si një rrudhë e mëtejshme, secila makinë duhet të mbante ngarkesën e karburantit me të cilën do të fillonte garën. Pas kualifikimit, ata u bllokuan në parc ferme deri pak para garës, në fakt duke detyruar ekipet të kualifikoheshin në garën e garës.

Në teori, kjo ishte një zgjidhje gati e përsosur dhe ju mund të shihni se pse logjika e saj iu bë thirrje Mosley. Garantonte makina në rrugë të mbarë gjatë orës dhe, meqenëse secili shofer kishte vetëm një mundësi për të vendosur një xhiro, rreziku ishte vazhdimisht i pranishëm. Ai gjithashtu eliminoi disa rrugë të pasivitetit (të tilla si të paturit motorë ‘të veçantë’ për kualifikim) të cilat po bëheshin shqetësuese në një epokë të kostove spirale. Në të vërtetë, Mosley mbetet aq i kënaqur me këtë gjendje që kalon tre faqe të autobiografisë së tij duke përgëzuar vetveten.

Në periudhën, Mosley shpalli rregullisht një fitore për rregullat e tij të reja kur McLarens e David Coulthard dhe Kimi Raikkonen përfunduan të parët dhe të tretët në hapjen e sezonit 2003 pasi xhirorat e këqija kualifikuese i dërgoi ata në pozicionet fillestare jashtë 10. të tjerët. Të tjerët ishin më të matur në vlerësim; Shefi i McLaren, Ron Dennis, dha një vërejtje paralajmërimi, duke sugjeruar se do të ishte më mirë, në ekuilibër, nëse çdo makinë funksiononte me karburant të lehtë.

Skuadrat e mesfushës pambukuan me shpejtësi për të furnizuar me ngarkesa si një mjet për të prishur rendin e vendosur. Duke drejtuar në rezervuarë të lehtë, ju mund të siguroni një vend më të lartë të rrjetit sesa mbase meriton makina juaj, duke vendosur kështu pozicionin e pistës që mund të japë një rezultat të favorshëm – veçanërisht nëse ekzistonte një makinë e hershme e sigurisë.

Pra, tashmë, kualifikimi me një goditje kishte filluar të devijonte nga pastërtia. Dhe, ashtu si me sistemin e lotarisë së dikurshme, drejtësia e saj, gjithashtu, varej nga perspektiva juaj, veçanërisht nëse ishit një shofer i disavantazhuar nga një ndryshim i papritur i kushteve. Dhe fakti i pashmangshëm që kushtet e pistës janë përgjithësisht në optimalen e tyre në fund të sesionit do të thoshte se pabarazia ishte pjekur.

Për zbavitje, mbase, Bernie Ecclestone – aq shpesh dorë për dore me Mosley – jo vetëm që urrente kualifikimin me një goditje, nga mesi i sezonit ai po mbrojti hapur një kthim të pjesshëm në sistemin e lotarisë, megjithëse vetëm si një mjet për të përcaktuar finalen rendi i 10 makinave më të shpejta në kualifikim.

Në përpjekjen për të prodhuar dhe shpërndarë eksitim përgjatë një ore të plotë sesa rrethanave inxhinierike, me të cilat drama rritet natyrshëm në një kulm, Mosley nuk kishte arritur të kuptonte rëndësinë në sport të asaj që psikologët e quajnë ‘efekti i kulmit’.

PLUS: Klimaksi kreshendo F1 rrallë gëzon

Kjo është ndoshta e meta kryesore e kualifikimit me një goditje: jo vetëm që ishte e urryer nga mbajtësi i të drejtave komerciale dhe ekipet, tifozët nuk u angazhuan veçanërisht me të, edhe pse ata bëri si efekti përçarës që kishte në rrjetet.

Me Ecclestone dhe shumë prej konkurrentëve të rreshtuar kundër tij, kualifikimi me një goditje nuk ishte e gjatë për këtë botë në formën e saj origjinale. Ndërprerjet e mëvonshme jo vetëm që holluan konceptin, por e bënë atë absolutisht absurde: nga viti 2004 të dy seancat me një xhiro u mbajtën të Shtunën, dhe pozicionet fillestare në të parat përcaktoheshin nga rendi i mbarimit të garës së mëparshme. Ishte edhe më e hapur për abuzim sesa më parë, siç demonstrohet nga Michael Schumacher, i cili rrotulloi qëllimisht në Q1 në Silverstone për të marrë një vrapim të hershëm në Q2 me shi në det.

Kualifikimi me një goditje më në fund kishte momentin e tij të hidhur në peshkaqen në 2005 kur u nda në një pistë me karburant të ulët të Shtunën dhe një garë me karburant të Dielën në mëngjes, dhe pozicionet e rrjetit u përcaktuan nga një kohë e përgjithshme nga të dy shkallët . Kjo ishte aq larg nga efekti i pikut në fund sa ishte e mundur të udhëtonte.

Duke hutuar për ata që kërkojnë kolltuqe dhe konkurrentët, kualifikimi i përgjithshëm u përçmua me të drejtë – dhe filloi të dilte në pension në mes të sezonit. Gjatë garave të mbetura, F1 në fakt u kthye në sistemin origjinal me një goditje, por me një seancë të vetme në të cilën garuesit u nisën në të kundërtën e renditjes përfundimtare të garës së mëparshme.

Ai dha qëllimin për të prishur rrjetet në një kohë kur dominimi i Ferrari po rrëzonte entuziazmin e audiencës për F1 dhe siguroi që çdo ekip të kishte momentin e tij në TV

Në vitet që pasuan, F1 drejtoi rrugën e tij drejt formatit të eliminimit që mbizotëron sot dhe i cili siguron që tensioni të ndërtohet drejt fundit të sesionit, duke iu bindur trojeve të asaj që e bën sportin e mirë televiziv. Por i është dashur gjithashtu t’i rezistojë sulmeve nga tinkerers, përgjithësisht Ecclestone, ideja e fundit e madhe e të cilit qëndroi për vetëm dy raunde në 2016.

Cilat janë mësimet për të nxjerrë nga kjo? Sigurisht që zgjidhjet, veçanërisht ato të menduara keq, në përgjithësi i përkeqësojnë problemet e perceptuara.

Edhe kështu, kishte shumë për të lavdëruar në epokën me një goditje. Ai dha qëllimin për të prishur rrjetet në një kohë kur dominimi i Ferrari po rrëzonte entuziazmin e audiencës për F1. Siguroi që çdo skuadër të kishte momentin e saj në TV. Ajo dha surpriza të këndshme, të tilla si Minardis i Justin Wilson dhe Jos Verstappen që përfunduan me 1-2 në Q1 në Magny-Cours në 2003. Dhe siguroi një mundësi për të shkëlqyer për ata shoferë që mund të bënin siç duhet një numërim të rasteve.

Ndoshta më e mira nga të gjitha, e ankesave në lidhje me trafikun dhe mungesës së flamujve blu … nuk kishte asnjë.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu