Shefat e F1 kanë filluar me planet për të eksperimentuar me sprintin e së shtunës që kualifikohet në tre ngjarje këtë sezon – Silverstone, Monza dhe Interlagos – në një përpjekje për të parë nëse është diçka që mund të bëhet më e rregullt në të ardhmen.

Sipas planeve, një seancë normale kualifikuese do të zhvillohet të Premten e një fundjave të çmimeve të mëdha, me një sprint kualifikues 100 km të Shtunën, më pas të vendosë rrjetin për ngjarjen kryesore të së Dielës.

Sprint-i më i shkurtër është vendosur të ofrojë edhe një numër të vogël pikësh, me tre në ofertë për fituesin, dy për vendin e dytë dhe një për të tretin.

Shumë nga detajet për idenë kualifikuese të sprintit, të tilla si rregulloret e parc ferme dhe rregullat e gomave, janë rënë dakord gjerësisht nga ekipet, me çështjen që do të vendoset për t’u hedhur në një votim zyrtar para fillimit të sezonit F1 në Bahrein më vonë muaj.

Sidoqoftë, një nga çështjet përfundimtare që duhet të zgjidhet janë pasojat e mundshme financiare me të cilat ekipet mund të përballen për shkak të rritjes së gjasave të dëmtimit të makinës përmes kalimit të një gare shtesë në një fundjavë të Grand Prix.

Shansi i shtuar i dëmtimit të krahut të parë të krahut të parë ose komponentëve të tjerë që prishen në aksidente të tjera mund të ketë pasoja financiare gjatë sezonit nëse nevojiten më shumë pjesë të reja.

Diskutimet janë zhvilluar midis ekipeve dhe shefave të F1 në lidhje me lëvizjen përpara të planit të garës sprint, por detajet që lidhen me kostot potencialisht të shtuara nuk janë zgjidhur ende për kënaqësinë e të gjithëve.

Understoodshtë e kuptueshme që një pagesë shtesë nga FOM për të mbuluar çdo kosto shtesë specifike për garën me sprint u është ofruar ekipeve, me ato të ardhura të shtuara mbi kufirin aktual të kufijve të kostove.

Sidoqoftë, burimet sugjerojnë që disa konkurrentë po kërkojnë që pagesa të jetë në mënyrë dramatike më e lartë.

Disa veshje të mëdha shpenzimesh madje kanë sugjeruar që kufiri aktual i kostos F1 të rritet me më shumë se tre herë më shumë se sa ofrohet (deri në 1 milion dollarë shtesë) për të mbuluar shpenzimet e shtuara që mund të vijnë nga dëmtimi i garës në sprint.

Një ide e tillë nuk ka marrë mbështetje universale, veçanërisht nga ato skuadra që janë mjaft poshtë kufirit të kostos, prandaj nuk shihni asnjë përfitim nga heqja e saj për rivalët e tyre më të mëdhenj të parave. Ata gjithashtu mendojnë se shifra prej 1 milion dollarësh është shumë më e madhe se ajo që është realisht shtesë e shpenzimeve.

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime se liri e lirë në kufirin e buxhetit në shkallën prej $ 1 milion mund të përfundojë duke u përdorur nga ekipet më të mëdha për të lejuar më shumë shpenzime për fitime të performancës sesa të jetë e nevojshme ndonjëherë për të paguar dëmin e makinës.

Një kundër propozim i sugjeruar në një takim të fundit është që skuadrave t’u jepet një pagesë specifike bazuar në dëmtimin aktual të makinës që mund të llogaritet pas garave – e ngjashme në disa mënyra me një pagim të sigurimit.

Kjo do të siguronte që gjërat janë më të drejta për të gjitha ekipet sa i përket kostove të dëmit, plus do të garantonte që asnjë veshje më e madhe nuk mund të shfrytëzonte kufijtë e kufijve të buxhetit.

Mungesa e konsensusit deri më tani për çështjen e kostove do të thotë që një votim mbi çështjen mund të përgatitet imët, veçanërisht me F1 që ka nevojë për një super shumicë prej 28 votash nga 30 në Komisionin F1 nëse do të kalojë këtë sezon.

F1 dhe organi drejtues FIA marrin 10 vota secila, ndërsa ekipet kanë nga një votë secila.

Si vota lëkundet mund të provojë të jetë një provë interesante për ndikimin e partneriteteve të ekipit edhe në rrjetin F1, me ekipet e prodhuesve që potencialisht u bëjnë thirrje klientëve të tyre të mbështesin çdo plan që ata preferojnë.

Ndërsa detajet e çështjes financiare ende duhet të zgjidhen, duket pothuajse e sigurt se nuk do të provojë të jetë diçka që ndalon provën të ndodhë, kështu që gjyqi i garës në sprint do të shkojë përpara në një formë apo në një tjetër.

Bosi i Mercedes Toto Wolff, ekipi i të cilit ishte më parë fuqimisht kundër idesë së garave të kundërta të rrjetit të Shtunën, thotë se ai mbështet idenë e provave këtë vit.

“Unë mendoj se duhet t’i japim një lëvizje dhe pastaj të jemi me të vërtetë të sinqertë me veten tonë,” tha Wolff në Bahrein fundjavën e kaluar.

“Cili ishte ndikimi financiar dhe ndikimi në bebet e syve që ishim në gjendje të gjeneronim, dhe cili është faktori i shfaqjes? Si i krishterë [Horner] tha, ka shumë pro dhe kundër.

“Nëse të gjithë bashkojmë kokën, atëherë mund të gjejmë një zgjidhje që është në dobi të ndërsjellë. F1 është ajo që bëjmë krejtësisht, dhe duhet të argëtojmë njerëzit. ”Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu