Marrëveshja midis Formula 1 dhe promovuesit të ri të Sao Paulo Grand Prix në Interlagos përballet me një pengesë pasi një gjyqtar ndërhyri dhe pezulloi përkohësisht kontratën.

Vendimi rezulton nga një sfidë ligjore në lidhje me përdorimin e fondeve publike për të siguruar garën dhe nivelin e transparencës që lidhet me marrëveshjen.

Në dhjetor u njoftua se atëherë CEO i F1 Chase Carey kishte nënshkruar një kontratë pesë-vjeçare me një promovues të ri, dhe gara nuk do të njihej më si GP Brazilian.

Marrëveshja e mëparshme, e rënë dakord me Bernie Ecclestone, e kishte lënë F1 të mos merrte asnjë tarifë gjatë viteve të fundit. Kjo marrëveshje mbaroi në vitin 2020, megjithëse nuk kishte asnjë garë vitin e kaluar për shkak të anulimit të saj midis pandemisë COVID-19.

Pas planeve për një garë në një qark të ri të propozuar në Rio dështoi për t’u realizuar, Carey vendosi të mbante F1 në Interlagos, por me një promovues tjetër.

Një marrëveshje u ra dakord që gara të drejtohet nga një kompani e sapo-formuar e quajtur Brazil Motorsport, e cila mbështetet nga qeveria Abu Dhabi përmes krahut të saj të investimeve Mubadala.

Brazil Motorsport drejtohet nga ish-konkurrenti olimpik i lundrimit Alan Adler, i cili ka kohë që është përfshirë në promovimin e ngjarjeve të mëdha në Brazil, duke përfshirë koncerte rock, shfaqje Cirque du Soleil, turne PGA dhe lojëra para-sezonale NBA.

Ndryshimi i emrit në Sao Paulo GP reflekton një nivel të ri të mbështetjes nga qyteti, i cili ishte vendimtar për marrëveshjen e re.

Natyra e vërtetë e mbështetjes financiare të Sao Paulo është bërë më pas e qartë në dokumentet ligjore që zbuluan se sa po paguan qyteti, përkatësisht 20 milion Reale (2.7 milion £) në vit gjatë pesë viteve të marrëveshjes.

Më parë mbështetja publike ishte shtrirë vetëm në pagesën për punën e rinovimit në vendin e Interlagos.

Me informacionin financiar të zbuluar tani, kontrata është sfiduar nga një peticion publik.

Veprimi ligjor është mbështetur nga këshilltari dhe avokati lokal Rubens Nunes, i cili shkroi në Twitter: “F1 është i rëndësishëm për Sao Paulo dhe për Brazilin – unë jam një tifoz – por kjo nuk e autorizon qytetin të lidhë kontrata pa një ofertë , nën fshehtësi dhe me një kompani pa ‘ekspertizë’ në zonë, krijuar disa ditë më parë për këtë “.

Kontrata është pezulluar nga gjyqtari Emílio Migliano Neto, në pritje të hetimit të mëtejshëm.

“Faktet zbulojnë pa dyshim, të paktën në këtë fazë, që parimet e publicitetit dhe transparencës po shkelen në një mënyrë të qartë,” vuri në dukje gjykatësi.

“Për këtë arsye gjithashtu [absence of bidding], ka nevojë për të pezulluar ekzekutimin e kontratës, për të vlerësuar nëse kishte efektivisht burime për të mbuluar shpenzimet e detajuara në marrëveshjen e nënshkruar “.

Autoritetet e Sao Paulos kanë pesë ditë kohë për të dorëzuar dokumentet përkatëse.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu