Ligjet e gjuhës gjoja diktojnë që makina të jetë një grua. Por, edhe në epokën moderne, SARA ESPOSITO argumenton se bota e Formula 1 vazhdon të veprojë në një mënyrë që tradhton gjysmën e popullsisë së botës

“L’automobile è femmina”, “makina është një grua”. Kjo është ajo që Gabriele D’Annunzio, shkrimtar dhe poet italian, shkroi në një letër drejtuar Senatorit Agnelli përsëri në vitin 1920, në lidhje me Fiat 4 që ai kishte mundësinë të voziste në një nga ekspeditat e tij.

Siç shumë prej jush ndoshta e dinë, emrat në italisht (dhe gjuhë të tjera të romancës) kanë gjini. Ato mund të jenë mashkullore ose femërore. Në atë kohë, kishte pak debat mbi gjininë e makinës; vetëm burrat mund ta ngisnin atë, burrat e kishin shpikur atë, burrat kujdeseshin për pjesët, burrat ishin udhëheqësit në kalin e hekurt – me siguri duhet të ishte një emër mashkullor. Francezët, shpikësit origjinal, e quanin atë a ai.

Por pastaj kjo letër ndryshoi gjithçka: “Ajo ka hirin e një gruaje, shkathtësinë e një gruaje, hijeshinë e një gruaje; për më tepër, ajo posedon një virtyt që është krejtësisht i panjohur për gratë: bindja e përsosur. Por si një grua, ajo lufton pengesat me lehtësi të lindur “. Dhe pastaj “inclinata progreditur” – “ajo lëviz vetë”.

Personi i parë që përfundoi një transport në distancë të gjatë në një makinë ishte një grua – Bertha Benz, gruaja më pak e njohur e Karl Benz, i cili në 1888 voziti pak më shumë se 60 milje, nga Mannheim në Pforzheim, me një Benz Patent Motorwagen Nr. 3

Nëse makinat moderne kanë katër goma, kjo falë Louise Sarazin, e cila gjithashtu drejtoi Daimler Motors pas vdekjes së burrit të saj. Margaret Wilcox, një inxhiniere mekanike, duhet të falënderohet për shpikjen e ngrohësit të parë të makinës. Mary Anderson, një sipërmarrëse, për atë të xhamave të xhamave. Florence Lawrence, një aktore dhe entuziaste e makinave, krijoi treguesit e parë rudimentarë të kthesës dhe ndalimit. Dorothy Levitt, gazetar, autor, aktivist dhe shofer garash, duhet të merret për prezantimin e pasqyrave të pasme.

Lista vazhdon. E megjithatë – dhe akoma ne mendojmë për këtë industri, për motorsport, si një botë të krijuar nga burrat, për burrat. Një botë ku gazetaret femra gjykohen nga pamja e tyre – njohuritë, depërtimi, kureshtja e tyre nën vëzhgimin e padrejtë të dyshimit dhe mosbesimit seksist.

Si një grua që ka parë Formula 1 për pjesën më të madhe të jetës së saj – e cila, si fëmijë, si adoleshente, u ul çdo të Dielë para telit me babanë e saj i cili i thoshte asaj kurrë që të mos i linte burrat ta trajtonin si “ata shoferë “po trajtonin vajzat në rrjetë, për të mos lejuar askënd t’i thoshte asaj se vajzat nuk mund të ishin profesioniste sepse” kishin cica “, asnjëherë për të lënë dikë që ta gjykojë atë për pëlqimin e “makinave dhe sendeve të djemve”, i cili ende gjykohet tani në 2020 sepse “vajzat shikojnë vetëm F1 për djemtë e nxehtë” – thith. Në fakt, ajo f ****** dhemb.

Siç dëshmohet nga ngjarjet e fundit, mjafton që një shofer të jetë “ekspozuar” për veprimet e tij misogjiniste, abuzive, homofobike, të dhunshme për t’u kthyer në narrativën “’tis a men’s world’ ‘, për të treguar se kur përfshihen para, gjëra të tilla si “barazia” dhe “respekti” skuqen menjëherë në tualet

Dakord, F1 ka bërë përparim të madh në 10-20 vitet e fundit. Unë mund ta shihja atë, mund ta shihja ndryshimin. Hapat e bebes, por gjithsesi në drejtimin e duhur. Së pari ajo shpëtoi nga vajzat e rrjetës (sipër), megjithëse jo pa ankesa nga audienca e tyre mashkullore dhe madje edhe nga pjesëmarrësit (përfshirë shoferët).

Pastaj inkurajon ekipet (apo ishin ekipet që e detyruan organizatën të ndryshonte?) Të punësojnë më shumë gra (inxhinierë, personel mediatik, etj.). Pastaj ishin ekipet, drejtuesit, që filluan të promovojnë në mënyrë aktive barazinë me iniciativa të ndryshme shoqërore.

Atëherë FIA (#WeRaceAsOne) nxiton të arrijë, partnerë me Ferrari (ekipi im i preferuar, gjithmonë ka qenë, kështu që e bën atë edhe më të veçantë për mua) për programin e talenteve ‘Girls on Track’ dhe vendos Serinë W në kalendarin F1 për tetë gara mbështetëse në vitin 2021.

Të gjitha gjërat e mira, apo jo? Me siguri gratë nuk mund të ankohen për “barazi” tani?

Gabim Sepse, siç dëshmohet nga ngjarjet e fundit, mjafton që një shofer të jetë “ekspozuar” për veprimet e tij misogyniste, abuzive, homofobike, të dhunshme për t’u kthyer në narrativën “” kjo një botë e burrave “, për të treguar se kur përfshihen paratë, gjëra si “barazia” dhe “respekti” skuqen menjëherë në tualet. Se F1 nuk kujdeset për integritetin e sportit – për dinjitetin e tij, të tifozëve të tij, njerëzve që marrin pjesë në të – nënvizohet kur u jep njerëzve si Nikita Mazepin një platformë për të promovuar sjelljen e tij.

Kur ajo gara në vende si Arabia Saudite. Kur ajo heton një njeri për të kërkuar drejtësi me një bluzë, por jo dikush që objektivizon dhe poshtëron hapur gratë në rrjetet sociale.

E megjithatë, vazhdoj të lexoj që duhet ta pranojmë. Se po “reagojmë shumë”. Se kështu funksionon bota, dhe F1 “ka qenë gjithmonë në lidhje me shitjen e makinave luksoze në vendet ku ata kanë mundësi t’i blejnë ato”. Asgjë në lidhje me të nuk do të ndryshojë kurrë, prandaj heshtni për këtë, apo jo? Heshtni për gratë në sport, për njerëzit me ngjyrë në sport, për të drejtat e njeriut, për ndonjë të drejtë, vërtet. E gjitha është thjesht një fasadë. Paraja është para dhe paraja lëviz botën.

Por ashtu si bëri D’Annunzio, 100 vjet më parë, unë dua të shkruaj një letër. Një letër për F1, për tifozët, për personat përgjegjës, në lidhje me këto makina që i kam dashur gjithë jetën time, me të vërtetë i adhuroj.

Dhe për ta, duke papagall një poet, unë dua të them: paraja është para, dhe paraja lëviz botën – por makina është një grua, dhe ajo lëviz vetë. Ndiqni pra asaj.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu