OPINION: Pasi vendimi i rëndësishëm ishte rënë dakord nga ekipet e Formula 1 për të ngrirë zhvillimin e motorit nga 2022, fokusi do të kthehet drejt rregullimit të ardhshëm. Siç shpjegon JONATHAN NOBLE, F1 është i përgatitur të mësojë nga gabimet e vitit 2014

Formula 1 nuk e ka fshehur faktin se nuk i ka marrë rregullat e tanishme të motorit. Ndërsa lëvizja në hibride turbo në 2014 ishte gjëja e duhur për të bërë për arsye të qëndrueshmërisë dhe për të mbajtur të interesuar prodhuesit, u bënë gabime në mënyrën se si rregulloheshin rregullat e njësisë së energjisë.

Kur tërhiqnin rregulloret e reja së bashku, inxhinierët kishin dalë të shfrenuar në drejtimin e akuzave për teknologjitë emocionuese që mund të përfshiheshin në turbo 1.4 litërsh dhe sistemet e tyre të rikuperimit të energjisë. Rezultati ishte njësi energjie mjaft komplekse që u treguan jashtëzakonisht të shtrenjta për t’u kuptuar dhe zhvilluar.

Kombinimi i MGU-H dhe MGU-K, plus shumë liri dizajni në konceptin e përgjithshëm, nënkuptonte që kompleksiteti të bëhej një sfidë e shtrenjtë për prodhuesit – dhe nxiti një numër dhimbjesh koke në vitet e para.

Përvoja e Honda për ta marrë atë kaq të gabuar në kthimin e saj F1 veproi si një pengesë për prodhuesit e tjerë – dhe kostot që prodhuesi japonez u përball me tërheqjen e rrugës së tij në fund të fundit provuan një faktor në të duke vendosur të tërhiqet nga F1 në fund të këtij viti.

PLUS: Pse dalja e fundit e Honda në Formula 1 do të thotë që ajo mund të mos kthehet më kurrë

Motorët nuk ishin vetëm të këqij për ata që i projektonin dhe i drejtonin ato. Për tifozët, e keqja më e madhe ishte se ata i grabitën sportit pjesën më të madhe të emocioneve të V10-ve dhe V8-ve të vjetra që bërtisnin. Mungesa e zhurmës ishte një shtrëngim i madh, dhe ndikimi i drejtuesve të mjeteve që duhej të kursenin karburant la shumë adhurues të F1 të pakënaqur që Grand Prix ishin kthyer në ekonomi.

Gabime u bënë edhe në atë se si F1 nuk arriti të tregtojë disa nga mesazhet pozitive të njësive të energjisë. Se motorët më të fuqishëm në historinë e Grand Prix – dhe ata që ishin motorët garues më efikasë të krijuar ndonjëherë – po lëshoheshin u humb shpejt midis kritikave të tjera. Ndërsa mendimet janë kthyer në rregulloret e ardhshme të njësisë së energjisë, është e qartë se shefat e F1 nuk do të bëjnë përsëri të njëjtat gabime.

Gjatë diskutimeve në mbledhjen e Komisionit F1 të së Enjtes, një nga vendimet kryesore të marra ishte një kornizë e progresit të lëvizjes drejt rregullave të reja të motorëve. Këto fillimisht ishin planifikuar të hynin në fuqi për vitin 2026, por ekipet ranë dakord ta sjellin atë përpara një viti në pjesën e prapme të një vendimi unanim për të shkuar në ngrirjen e motorit nga 2022.

Arritja e objektivave të saj nuk do të jetë puna e momentit, por ajo që ndryshon këtë herë në krahasim me kohën kur motorët e vitit 2014 ishin përshtatur është që shefat e F1 janë plotësisht të lidhur me vendin ku duhet të shkojnë gjërat.

Tani është ngritur një grup pune për të zgjidhur se si duhet të jenë motorët e rinj hibridë F1 – me të dhëna nga prodhuesit aktualë dhe prodhuesit potencialisht të interesuar.

Synimet e deklaruara janë rënë dakord. Ato janë: qëndrueshmëria mjedisore dhe rëndësia sociale dhe automobilistike; karburant plotësisht i qëndrueshëm; duke krijuar një njësi e fuqisë ‘e fuqishme dhe emocionuese’; ulje e konsiderueshme e kostos dhe atraktiviteti për prodhuesit e rinj të njësive të energjisë.

Arritja e të gjithë atyre objektivave nuk do të jetë puna e momentit, por ajo që ndryshon këtë herë në krahasim me kohën kur motorët e vitit 2014 u përshtatën është se shefat e F1 janë plotësisht të lidhur me vendin ku duhet të shkojnë gjërat.

Kur u hodhën rregullat origjinale turbo hibride, ato nuk u ndihmuan nga presidenti i FIA-s Jean Todt duke u dhënë forcë atyre, dhe më pas supremoja i F1 Bernie Ecclestone duke qenë rezistent dhe duke i kritikuar ata në çdo hap. Ecclestone lajmëronte në mënyrë të famshme mungesën e zhurmës në media kur hibridët vrapuan për herë të parë në provë – edhe pse ai ishte gati 1500 milje larg në zyrat e tij në Londër ndërsa makinat po lëviznin në Jerez.

Tani megjithatë, jo vetëm që qëndron FIA pas shtyrjes, por po ashtu është edhe CEO i F1 Stefano Domenicali – qasja e të cilit ndaj rregullave të reja vjen në sfondin e të kuptuarit të tij për nevojat e F1 (përmes të qenit ish-shefi i ekipit Ferrari) dhe asaj të prodhuesit (nga të qenit ish CEO i Lamborghini). Ai është i bindur se rregullat e njësive të energjisë mund të hartohen që mund të mbajnë të lumtur prodhuesit dhe tifozët – si dhe të tërheqin prodhuesit e makinave që nuk janë aktualisht të përfshirë në F1.

PLUS: Si shefi i ri i F1 po formëson të ardhmen e kampionatit

Por vendosja e rregullave në mënyrën e duhur nuk do të jetë e thjeshtë – kjo është arsyeja pse Domenicali është zotuar të mos rri duarkryq dhe të le të përsëriten gabimet e së kaluarës. Duke folur së fundmi për mënyrën e tij të mendimit për diskutimet mbi rregullat, ai bëri të qartë se ku ishin tërhequr linjat e betejës.

“Pavarësisht nga teknologjia që duhet të jetë shumë e rëndësishme, ne duhet të fillojmë nga kostoja dhe investimet që janë thelbësore për ta bërë tërheqëse për çdo OEM tjetër që të prodhojë ose një motor ose të jetë pjesë e një motori plus prodhim shasi,” tha ai .

“Pra motori dhe kostoja do të jenë ekuacioni i madh mbi të cilin duhet të fillojmë diskutimin. Ne duhet të jemi shumë agresivë.

“Por unë jam pozitiv të them se ne po sulmojmë pikat e duhura, të cilat do të jenë thelbësore për të mbajtur interesin në platformën tonë, gjithashtu nga pikëpamja teknologjike.”

Ndërsa diskutimet gjatë muajve të ardhshëm do të godasin në mënyrë të pashmangshme disa blloqe rrugore, fakti që ata po fillojnë me disa synime të qarta dhe të rëna dakord – që përcaktohet se F1 është goditur – paralajmëron mirë për atë që përfundon të lëshohet në fillim të 2025.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu