Duke punuar në motor sport për dy dekada, unë kam kaluar shtigje me shumë mendje të mëdha dhe inovatorë. Unë kam qenë shumë afër njerëzve të tillë si Rory Byrne dhe Adrian Newey në punë dhe ju mund të shihni se ata kurrë nuk qëndrojnë ende, duke kërkuar vazhdimisht për një avantazh fitues ose përparim të performancës.

Ju nuk dëgjoni njerëz brenda ekipeve garuese që shpesh referohen si sipërmarrës. Kjo zakonisht rezervohet për ata individë që drejtojnë biznesin ose bëjnë investime të mëdha. Por, kur u afrua të flas në një panel që festonte sipërmarrjen në ngjarjen e fundit ASI Connect, të njëjtët pionierë inxhinierikë ishin pikërisht emrat që më erdhën në mendje. Jo si themelues të organizatave, por sepse ata kanë një mendim sipërmarrës që është thelbësor për suksesin e tyre.

Sigurisht, inxhinierët ose mekanikët mund të mos jenë gjithmonë ata që marrin rreziqe financiare në krijimin e një biznesi, por ata bëjnë fitim – ndoshta mbase jo ashtu siç mendoni zakonisht. Pavarësisht nëse është ‘përfitim’ nga të tjerët përreth tyre përmes punës së palodhur dhe përkushtimit si pjesë e një ekipi fitues kampionati, apo prezantimit të azhurnimeve të reja që ‘përfitojnë’ nga performanca e përmirësuar për një kohë të pacaktuar, konsumatorët e përditshëm gjithashtu përfitojnë nga krijimet inxhinierike në motor sport përmes përfitimeve të teknologjisë transferimi Sigurisht, unë jam duke luajtur me përdorimin e fjalës fitim këtu, por shpresoj se ju e shihni kuptimin tim.

Transferimi i teknologjisë dhe rëndësia e rrugës janë terma që shoqërohen shpesh në Formulën 1 dhe Formulën E, veçanërisht në vitet e fundit duke pasur parasysh drejtimin që po lëviz industria e automobilave me elektrizim. Ka shumë shembuj të transferimit të teknologjisë nga e kaluara dhe automjetet e sotme rrugore. Intensiteti i konkurrencës dhe vullneti për të fituar, si dhe burimet pothuajse të pakufizuara të F1 në dekadat e mëparshme, çuan në zhvillimin e rripave të sigurimit, frenave të karbonit dhe njësive të energjisë hibride në epokën aktuale.

FE Diriyah 2021

FE Diriyah 2021

Foto nga: Imazhe Motorsport

Ky transferim i teknologjisë mund të pasqyrohet me mënyra të tjera të transportit qoftë në tokë, det apo ajër – siç tregohet nga Airspeeder (një seri e planifikuar për makina elektrike fluturuese) dhe Seria E1, e cila është një projekt që unë jam krenar që po drejtoj si bashkëthemelues dhe CEO.

Ishte fantastike të ulesha përkrah mikut tim dhe ish kolegut Rob Smedley, për të mësuar se si Electroheads po kërkon të bëjë më të arritshme dhe të përballueshme motorin dhe kartingun bazë. Ishte gjithashtu tepër depërtuese për të dëgjuar nga CEO i Autodromo Internacional Algarve Paulo Pinheiro, i cili parashikoi ndërtimin e qarkut Portimao dhe ktheu garat F1 në Portugali për herë të parë që nga viti 1996.

Rob dhe Paulo krijimtaria më kujtoi se si erdhi Seria E1. Unë isha duke ecur me Alejandro Agag gjatë bllokimit – sigurisht i distancuar nga shoqëria – dhe ne shkëmbyem ide mbi lëvizjen elektrike, posaçërisht në industrinë detare. Ashtu si me ndërmarrjet e tjera të automjeteve të Alejandro në Formula E dhe Extreme E, ai ishte qartësisht përpara kurbës dhe vërtet mishëron një sipërmarrës tradicional.

Ajo që unë do ta klasifikoja si mënyrë sipërmarrëse e të menduarit është thelbësore për suksesin në të gjitha nivelet e automjeteve, jo vetëm në F1 dhe në rolet e menaxhmentit të lartë. Marrja e rreziqeve dhe mësimi nga gabimet është mënyra e vetme që shoferët e garave, inxhinierët dhe organizatat vërtet i provojnë kufijtë e tyre

Për mua, sipërmarrja nuk ka të bëjë vetëm me biznesin ose anën tregtare të gjërave. Kjo është e rëndësishme, por ka të bëjë edhe me pasionin, qëllimin dhe krijimtarinë. Kjo është arsyeja pse unë zgjodha të bashkohem me Alejandro për Serinë E1, duke bashkuar dy pasionet e mia të motorit dhe detit. Më pëlqen ndjenja e lirisë dhe të qenit një me natyrën kur largohesh nga porti dhe fik motorin tënd.

Gjithashtu, gjatë kohës që punoja në motor sport, ishte gjithmonë ëndrra ime të përdorja gara për të demonstruar dhe për të fituar shikueshmëri rreth një teknologjie specifike. Pastaj ndërtoni një zgjidhje me të në fusha të tjera. Kjo është ajo që ne mund të bëjmë me Serinë E1 dhe të fusim përvojën e fituar dhe mësimet e marra në motor sport për të revolucionarizuar lëvizjen detare.

Misioni i Serisë E1 është të krijojë një platformë garuese emocionuese dhe konkurruese dhe të veprojë si një terren testimi për mjetet ujore elektrike në të ardhmen. Përshpejtimi i adoptimit masiv të teknologjive elektrike mund të ndihmojë në lehtësimin e presioneve të mëdha mjedisore që po bëhen në ekosistemet e brishta nënujore dhe arritjen e Qëllimit 14 të KB për Zhvillim të Qëndrueshëm për të mbrojtur jetën nën ujë.

Alejandro Agag, Amazon Recce Extreme E

Alejandro Agag, Amazon Recce Extreme E

Foto nga: Extreme E

Duke përzierë botët e sportit motorik, motonautikës dhe lundrimit, ne mund të fillojmë të bëjmë shpejt hapa me atë që është arritur në kampionatet e makinave elektrike, si dhe me hiper makina elektrike dhe super vetura, dhe të përdorim drejtimet e reja të treguara në Kupën e Amerikës përmes petëzimit arkitektura. Po, Seria E1 është një disiplinë krejtësisht e ndryshme, dhe vjen me sfida unike për garën në ujë, por ne nuk kemi nevojë të rishpikim timonin (pasi anijet nuk kanë asnjë!) Ose të fillojmë nga një fletë e zbrazët e letër

Me Serinë E1, ne do të sjellim performancë elektrike dhe efikasitet që nuk është parë kurrë më parë në ujë. Duke punuar me UIM – i cili është ekuivalenti i FIA-s në botën e varkave me motor – dhe duke sjellë një qasje të nxitur nga suksesi në motor sport, ne synojmë të japim një kampionat garash plotësisht të ri në pak më shumë se dy vjet.

Themelet e Serisë E1 dhe konkurseve të tjera elektrike janë ndërtuar mbi qëndrueshmërinë. Sidoqoftë, siç ka treguar FE, ajo duhet të shkojë dorë për dore me rritjen e ndërgjegjësimit dhe kjo vjen gjithashtu nga krijimi i një produkti garues me të cilin njerëzit mund të angazhohen. Ky është qëllimi ynë dhe, me anijet e pjekura plotësisht që ‘fluturojnë’ një metër mbi sipërfaqen e ujit dhe vendet e garës në vende të largëta dhe në sfondin e skajeve të qytetit, ne shpresojmë të fillojmë një epokë të re të garave me varka.

Duke filluar nga kontributi i konceptit i bërë nga SeaBird Technologies, i udhëhequr nga Sophi Horne, dhe duke punuar në bashkëpunim të ngushtë me ekspertët e projektimit dhe inxhinierisë detare në Victory Marine Navy & Technologies, të udhëhequr nga Brunello Acampora, ne do të zbulojmë projektin përfundimtar dhe motobarka e parë me madhësi të plotë RaceBird më 8 qershor, që të përkojë me Ditën Botërore të Oqeaneve. Të flasësh me ekipin e inxhinierëve në Victory Marine më kujton të njëjtën frymë sipërmarrëse që kam përjetuar në garat ndërkombëtare të niveleve më të larta.

Kjo shkëndijë dhe ajo që unë do ta klasifikoja si mënyrë sipërmarrëse e të menduarit është thelbësore për suksesin në të gjitha nivelet e automjeteve, jo vetëm në F1 dhe në role të menaxhmentit të lartë. Marrja e rreziqeve dhe mësimi nga gabimet është mënyra e vetme që drejtuesit e garave, inxhinierët dhe organizatat vërtet i provojnë kufijtë e tyre dhe arrijnë performancë të lartë.

Lewis Hamilton, GP turk 2020

Lewis Hamilton, GP turk 2020

Foto nga: Andy Hone / Imazhe MotorsportSource link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu