Suksesi i shoferit britanik në qarkun Algarve ishte i mundur falë punës që Mercedes i është dashur të bëjë për të arritur çështjet e bilancit të hershëm, plus një zgjedhje tjetër të krahut të pasmë për shokun e ekipit Valtteri Bottas.

Beteja midis Mercedes dhe Red Bull në front është më e afërta që kemi parë në disa vite, pasi i pari rikuperohet nga humbjet që lidhen me gomat dhe rregulloret e reja.

Ndërkohë, Red Bull është katapultuar në grindje pasi ka rregulluar disa prej çështjeve të shasisë dhe aerodinamikës që e pllakosën atë sezonin e kaluar, me Honda gjithashtu duke ndjekur me shpejtësi njësinë e saj të re të energjisë deri në 2021.

Red Bull gjithashtu ka vazhduar të kthejë vidën me një tjetër paketë mjaft të madhe azhurnimi në makinë në Portugali.

PLUS: Përmirësimet “delikate” të Red Bull që e mbajtën atë në përzierjen e Portugalisë F1

Mercedes, që nga prova e tij e trazuar para-sezonale, ka punuar me zell për të hekur dobësitë e saj dhe të tërhiqet drejt Red Bull, duke bërë kështu me vetëm një grusht azhurnimesh aerodinamike.

Gara në Portimao kërkoi vëmendje për konfigurimin, me sipërfaqen e ndërlikuar të pistës së ulët që lidhet me pasigurinë se si të menaxhohen më mirë gomat. Kjo e vë theksin në mënyrë të vendosur në ekipet për të dalë me një makinë të mirë-trajtuar.

Mercedes dukej i fortë nga jashtë, por kishte një faktor diferencues midis dy makinave – dhe Hamilton përfundoi duke shkuar në një rrugë tjetër në nivelet e tij të forcës në krahasim me shokun e tij të skuadrës Bottas.

Valtteri Bottas, Mercedes W12, Lewis Hamilton, Mercedes W12

Valtteri Bottas, Mercedes W12, Lewis Hamilton, Mercedes W12

Foto nga: Steven Tee / Imazhe Motorsport

Mercedes ka dy rregullime të ndryshme të krahut të pasmë të disponueshëm për drejtuesit e saj, të cilët mbarojnë në seancat e praktikës falas për të përcaktuar se cili u ofron atyre nivelin e performancës që ndjek çdo shofer në atë pistë specifike.

Ndryshimet mund të mos duken drastike nga jashtë, por ato ofrojnë ndryshime delikate që i lejojnë ata të kryejnë nivele të ndryshme të forcës së dobët, ndërsa e kompensojnë këtë me penalltinë e tërheqjes dhe efektin DRS.

Dallimi kryesor vizual midis dy rregullimeve është rregullimi me një shtyllë të vetme ose të dyfishtë (parë më lart në ilustrimin e W11 të vitit të kaluar), me të dyja që ofrojnë karakteristika të ndryshme strukturore dhe aerodinamike që shpesh diktohen nga konfigurimi dhe karakteristikat e qarkut.

Uncleshtë e paqartë nëse Mercedes në mënyrë aktive vendosi të ndajë shoferët e saj, duke pasur parasysh kërcënimin e paraqitur nga Verstappen, ose nëse ishte një vendim i vendosur i ndërgjegjshëm nga secili.

Por vendosja e Hamilton në rregullimin e krahut të pasmë, me dy shtylla, kishte krahë dukshëm më pak se krahu i pasmë i instaluar në makinën e Bottas, gjë që potencialisht do t’i jepte Britanikut një rritje të shpejtësisë së vijës së drejtë, por e bënte jetën pak më të vështirë në kthesa.

Foto nga: Krahasimi i krahut të pasëm Mercedes W11

Kjo dukej se luante midis çiftit gjatë kualifikimit, ku Hamilton humbi me shokun e tij të ekipit, i cili kishte një fund të pasmë më të qëndrueshëm kur llogaritej më shumë në fund të xhiros.

Duke luajtur lojë të gjatë dhe duke menduar për garën, duket se vendosja e Hamiltonit e lejoi atë që jo vetëm të godiste kundër rivalëve të tij kur ishte e nevojshme, por edhe t’i mbante gomat e tij në një dritare më të qëndrueshme operative gjatë garës.

Vendosja e Bottas lejoi finlandezin të fuste gomat në dritaren e temperaturës më lehtë për t’u kualifikuar, por gjatë garës, kjo mund të jetë e dëmshme për performancën dhe jetëgjatësinë e gomës ndërsa temperatura e pjesës së gomës rritet.

Kjo ka një ndikim në platformën e shkeljes, e cila fillon të rrëshqasë më shumë si pasojë.

Ndërkohë, Hamilton, makina e të cilit u shkurtua pak më shumë, po voziste linja pak më të ndryshme si rezultat i konfigurimit të makinës së tij, gjë që çoi në atë që të menaxhonte ndryshe gomat.

Kjo ishte ndoshta arsyeja pse ritmi i tij nuk dukej aq i mirë sa Bottas dhe Verstappen në xhiron e hapjes, pasi ata kishin më shumë forcë në makinat e tyre për të shkrirë temperaturën në goma. Por ata do të vuanin nga pasojat e kësaj më vonë në periudhën e parë.

Me përdorimin e DRS, Hamilton gjithashtu mund t’u jepte gomave një farë fryme në drejtimet.

Megjithëse ai vuajti dhimbjen e të qenit prapa në fazat e hapjes, ajo mund ta ketë ndihmuar në të vërtetë të menaxhojë gomat dhe strategjinë e tij në atë fazë hapëse të garës si pasojë.

Loja e gjatë e Hamiltonit në zgjedhjen e konfigurimit dhe gatishmëria e tij për të qenë i durueshëm për të punuar përpara, në fund të fundit u tregua vendimtar për t’i dhënë atij mjetet e nevojshme për të dalë përsëri në krye.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu