Në 2022, Formula 1 do të marrë një rishikim të gjerë të rregulloreve të saj teknike – pasi është vonuar nga fillimi i tyre fillestar në 2021.

Shpresat e F1 janë që formula e re të sjellë gara më emocionuese si në të ardhmen e afërt dhe në të ardhmen e largët, dhe makinat do të duken shumë të ndryshme nga ato që janë parë në sezonet e fundit.

Si pjesë e një shtytjeje të madhe për të rritur numrin e garave emocionuese, formula aero ka pësuar mjaft zhvillim, por ka shumë më shumë ndryshime nën lëkurë.

Këtu janë gjërat kryesore që duhet të dini në lidhje me rregulloret e planifikuara të vitit 2022.

Cilat janë ndryshimet më të mëdha për F1 për 2022?

Ndryshimi më i madh në paketën e aerodinamikës 2022 F1 është kthimi në një formulë të efektit tokësor. Tunelet nën tokë me efekt tokësor nuk janë lejuar në Formula 1 që nga 1982, por thirrjet për rivendosjen e tyre janë bërë mjaft të larta në vitet e fundit.

F1 është përpjekur të zvogëlojë varësinë e tanishme në krahët e forcës, të cilat janë fajësuar për “ajrin e ndyrë” që i bën garë të ngushtë në garat moderne, gjë që e bëri idenë e kthimit në efektet e tokës më tërheqëse për rregullatorët.

Duke krijuar një hyrje shumë të theksuar në pjesën e përparme të dyshemesë, ajri lëviz nëpër dy tunele Venturi. Ndërsa ajri rrjedh poshtë makinës, ai shtrydhet nëpër pikën më të afërt me tokën, duke zhvilluar një zonë ekstreme me presion të ulët, duke krijuar një sasi të madhe thithjeje poshtë. Kjo do të thotë që dyshemeja mbështetet më shumë për forcën e forcës dhe zvogëlon zgjimin e prodhuar nga përbërës të ndryshëm të trupit.

Ndryshe nga efektet tokësore të shkollës së vjetër, makina nuk do të ketë funde rrëshqitëse dhe në vend të kësaj ka një sërë pendash nën të për të minimizuar çdo shqetësim. Për t’u siguruar që secila skuadër përdor dyshemenë siç duhet, do të zhvillohet një tabaka standarde çaji për t’u ngjitur në pjesën e përparme të dyshemesë.

Gomat gjithashtu do të ndryshojnë, pasi F1 lëviz në një buzë 18 inç për 2022.

Cilat janë ndryshimet e tjera kryesore teknike F1?

Ka shumë ndryshime në sasinë e karrocerisë për racën tjetër të makinave F1. Në 2022, anijet me komplekse masivisht do të hiqen plotësisht. Në vend të tyre vjen një racë e re e “karrocerisë së rrotave”, e cila synon të minimizojë efektet e zgjimit të prodhuar nga rrotat ndërsa rrotullohen. Mbulesat e rrotave kthehen, dhe rrotat e përparme tani kanë një devijues mbi pjesën e sipërme për të ndihmuar në këtë.

Krahu i përparmë është ripërcaktuar dhe tani mund të përbëhet nga një maksimum prej katër elementësh në përgjithësi. Më e rëndësishmja, pllakat fundore tani duken shumë të ndryshme dhe prodhohen me një përzierje të butë nga elementët e krahut të përparmë në një pllakë fundore me një copë, të përmbysur si krahu i aeroplanit. Hunda ngjitet direkt në krah, ashtu si dikur përpara mesit të viteve 1990.

PLUS: Gjërat që mund të keni humbur në F1 [now delayed] Rregullat e vitit 2021

Krahu i pasmë është ridizajnuar gjithashtu, dhe pothuajse mund të përshkruhet si pa pllaka fundore. Në vend të kësaj, ajo rrotullohet në një montim të krahut të rrezes, duke synuar të ulë fuqinë e vorbullave të prodhuara në pjesën e pasme të makinës – e cila fajësohet për makinat që nuk janë në gjendje të ndjekin njëra-tjetrën.

Për momentin, DRS mbetet, por kjo mund të rishikohet nëse makinat e reja prodhojnë produktin e dëshiruar në rrugë.

Numrat duken mirë deri më tani, dhe F1 dhe FIA ​​kanë vërejtur se, kur një makinë gjatësi mbrapa një konkurrenti tjetër, makina e mëposhtme tani ka rreth 86% të forcës së saj të zakonshme, krahasuar me 55% që përjeton aktualisht.

Për të ndihmuar në kufizimin e kostove të R&D, kutitë e shpejtësisë do të ngrihen nga 2022 deri në fund të 2025. Në atë kohë, mund të ketë vetëm një azhurnim të specifikimeve të kutisë së shpejtësisë.

Rregulloret e pezullimit tani lejojnë vetëm burimet dhe amortizuesit, që do të thotë se përdorimi i vetëm shufrave rrotulluese nuk do të lejohet më. Burimet e larta, ose inertet, gjithashtu do të ndalohen për të thjeshtuar sistemet e pezullimit. Drejtimet e pezullimit tani duhet të përfshihen vetëm brenda montimit të rrotave, që do të thotë se nuk mund të lejohen asnjë pikë e jashtme e montimit.

A do të ketë ndonjë ndryshim në njësitë e energjisë?

Në realitet, formula aktuale turbo-hibride nuk do të ndryshonte shumë për vitin 2022, dhe megjithëse kishte diskutime për të hequr MGU-H, u vendos që ato të qëndronin në makinë.

Por për të ulur kostot, njësitë e energjisë u lejuan të ishin pak më të rënda, dhe tani duhet të bëhen nga materiale të disponueshme në treg – kështu që nuk lejohen materiale ekzotike ose ekskluzive. Disponueshmëria komerciale gjithashtu shtrihet në furnizuesit e baterive dhe turbo, ku nuk lejohen marrëveshje ekskluziviteti.

Klientët tani duhet të kenë mundësinë e pajisjeve me specifikim të barabartë, dhe kjo përfshin softuer dhe lëndë djegëse. Ekipet mund të zgjedhin këtë nëse kanë marrëveshje komerciale ose preferenca, por prodhuesit duhet të paktën të ofrojnë hartat dhe karburantet e tyre të motorit.

Pompat e karburantit gjithashtu do të standardizohen, që do të thotë se çdo hile e karburantit mund të monitorohet më lehtë. Kjo gjithashtu përfshin një numër përbërësish ndihmës siç janë tubat. Karburantit për 2022 duhet të përfshijë 10% etanol me burim të qëndrueshëm, nga 5.75%, dhe është vendosur të rritet në sezonet e ardhshme.

Cilat pjesë janë standardizuar në 2022?

Për shkak se rregullat e reja janë disi përshkruese për të prodhuar produktin e dëshiruar në rrugë të mbarë, janë klasifikuar klasifikime të reja për secilën pjesë.

Pjesët e renditura përfshijnë pjesët që një ekip duhet të projektojë vetë, për shembull shumicën e pjesëve aero. Pjesët standarde janë pjesë që të gjithë duhet të përdorin, të cilat tani përfshijnë shina rrotash dhe pajisje pitstop.

Pjesët e transferueshme janë pjesë që mund të blihen dhe shiten midis ekipeve, për shembull kutitë e shpejtësisë dhe mekanizmat e tufës. Kjo do të thotë që skuadra si Haas mund të vazhdojnë të blejnë një sërë pjesësh nga Ferrari siç bën aktualisht, dhe AlphaTauri mund të përdorë pjesët e transferueshme të Red Bull.

Ekzistojnë gjithashtu dy klasifikime të reja: pjesë të përshkruara dhe pjesë me burim të hapur.

Pjesët e përshkruara janë pjesë që të gjithë duhet të hartojnë në letër. Këto përfshijnë pjesë të aerodinamikës së rrotave, shpërndarësave të rrotave dhe sirtarit të çajit në katin e përparmë. Pjesët me burim të hapur janë pjesë që mund të projektohen nga një kolektiv dhe mund të bëhen të disponueshme për të gjithë. Kjo përfshin mekanizmin DRS, frenat dhe rrotat e timonit.

Disa pjesë mund të ndryshojnë në klasifikim – për shembull, rrotat e drejtimit janë vendosur të bëhen përbërës standardë nga 2023, ndërsa batanijet e gomave të standardizuara do të ndalohen nga 2024 e tutje.

Natyra e përshkruar e shpërndarësve të rrotave nuk shtrihet në kanalet e frenave, të cilat mbeten si një pjesë e listuar, por dizajni është rregulluar shumë më fort. Kjo duhet të sigurojë që ekipet F1 të mos kalojnë nëpër një përsëritje të sagës së kanalit të frenimit Racing Point gjatë pjesës së hapjes të sezonit 2020.

Cilat janë tiparet e reja të sigurisë?

Një problem aktual i F1 është sasia e mbeturinave në rrugë, të cilat shpesh mund të ndërpresin garat ose të shkaktojnë dëme nëse nuk hidhen shpejt.

Një nga karakteristikat kryesore të reja të sigurisë për 2022 është që pjesët e zgjedhura do të mbulohen në një membranë gome për t’i ndaluar ato të shkatërrohen kaq lehtë. Kjo do të thotë që mbeturinat në rrugë duhet të zvogëlohen, ndërsa qëllimi është që të ndalohen gjithashtu shkëputjet e krahëve të përparmë nga makinat. Disa nga përbërësit në pjesën e pasme të makinës do të lidhen gjithashtu për t’i mbajtur të bashkangjitur në rast aksidenti.

Hunda do të jetë më e gjatë për të përmirësuar thithjen e energjisë, ndërsa strukturat e ndikimit anësor gjithashtu do të forcohen, dhe kabinat do të bëhen më të mëdha për të ndihmuar shoferët më të gjatë. Paralajmërimi për këtë është se pesha do të rritet nga masa aktuale prej 752 kg në 775 kg.

Cilat janë ndryshimet e reja të kontrollit?

Secili ekip do të duhet të paraqesë zhvillimet e tij CAD të makinave të tyre dhe FIA ​​mund të monitorojë nëse përshtatet brenda hapësirave të përcaktuara të referencës ose vëllimeve të referencës.

Gjatë vëzhgimit, makinat mund të skanohen dhe maten kundrejt skedarëve CAD, që do të thotë se shkeljet e rregullave mund të zbulohen menjëherë. Në një vështrim, duhet të jetë e lehtë të përcaktohet nëse një makinë është e ligjshme apo jo.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu