Nga fitimi i titullit japonez të Formula 4 te fitimi i një shoferi F1 në tre vjet, përmes fushatave të spikatura në FIA Formula 3 dhe Formula 2 – është një shkallë mbresëlënëse e progresit sipas standardeve të askujt.

Por mund të ketë qenë e gjitha krejt ndryshe pa ndërhyrjen e një farë Satoru Nakajima, i cili në 1987 u bë shoferi i parë japonez që përfundoi një sezon të plotë në F1 si shok i ekipit të Ayrton Senna në Lotus-Honda.

Si dhe drejtimin e ekipit të tij në Super Formula dhe Super GT, Nakajima e mbajti veten të zënë në vitet pas pensionimit të tij F1 si drejtor i Suzuka Racing School (SRS), e cila me kalimin e viteve ka dërrmuar një numër të konsiderueshëm të shoferëve që kanë ka vazhduar të përfaqësojë Honda në nivelin më të lartë – veçanërisht i diplomuari 1997 Takuma Sato.

ANALIZA: Puna e fshehur që e ndihmoi Tsunoda të kapte shansin e tij në F1

Por Nakajima dha kontributin e tij ndoshta më të rëndësishëm për të zbuluar talentin e ardhshëm japonez në 2016, kur Tsunoda u diplomua nga shkolla.

Tsunoda ishte një nga katër finalistët në 2016 që garuan për dy bursa për një sezon të financuar plotësisht në F4 Japoneze vitin e ardhshëm dhe një vend të çmuar në skemën e të rinjve Honda.

Të tjerët ishin Toshiki Oyu, Ukyo Sasahara dhe Teppei Natori, por Tsunoda humbi pasi bursat shkuan në Oyu dhe Sasahara – i pari kishte tashmë një sezon në F4 nën rripin e tij dhe i dyti sapo u kthye në Japoni pas një garash magjike në Një-ulëset e reja evropiane.

Satoru Nakajima, Nakajima Racing

Satoru Nakajima, Nakajima Racing

Foto nga: Masahide Kamio

Por me rekomandimin e Nakajima, Tsunoda ende iu dha një mbështetje e kufizuar nga SRS për ta ndihmuar atë të konkurronte sezonin e plotë japonez F4 në 2017 me Kochira Racing, e njëjta ekip që do të drejtonte fituesit e bursave shoferët e rinj Honda Oyu dhe Sasahara.

Ndërsa Oyu dhe Sasahara vrapuan nën flamurin Honda Formula Dream Project, me të gjitha shpenzimet e tyre të kujdesura (zbritja e ‘tarifave të përplasjes’), Tsunoda dhe një tjetër i diplomuar i SRS, Takuya Otaki, u futën thjesht si SRS / Kochira Racing, me rreth gjysmën buxheti i tyre i mbuluar.

Pa atë ndihmë, Tsunoda mund të mos ketë qenë në gjendje të fitojë përvojën e nevojshme për të ngritur një ofertë të plotë për titull në F4 Japoneze në 2018 – dhe për këtë, ai ka Nakajima për të falënderuar.

“Unë jam mjaft i lumtur që e shoh atë në F1, por sinqerisht nuk e prisja sa shpejt ai do të ngrihej në shkallë. Unë isha aq i impresionuar nga rritja e tij sa tregon besimi i tij në një makinë F1” Satoru Nakajima

“[Tsunoda] ishte kaq i shpejtë që nga fillimi dhe ishte pak i pafat që ai nuk e fitoi bursën, “thotë Nakajima për Autosport.” Më erdhi keq që ky fëmijë me shpejtësi të madhe dhe ngarje të qetë humbi, dhe arrita t’i siguroja një [partial] bursë

“Zgjedhja ime u pagua, por po pyesja nëse vendimi im ishte i saktë apo jo në atë kohë. Jam mjaft i lumtur që e kam parë në F1, por sinqerisht nuk e prisja se sa shpejt ai do të ngrihej në shkallë. Më bëri shumë përshtypje rritja e tij saqë tregon besimi i tij në një makinë F1.

ANALIZA: Truku i DRS-së prapa kohës së sprovuar të Tsunoda-s në F1 Bahrain

Me ndihmën e SRS, Tsunoda u rendit e treta në F4 Japoneze në 2017 pas Toyota protege Ritomo Miyata dhe Sasahara shumë më me përvojë, por duke tejkaluar Oyu. Pas kësaj, ai u bë një i ri i plotë Honda në 2018, u fut përsëri në seri nën flamurin HFDP dhe fitoi siç duhet titullin përpara Natori, i cili fitoi bursën SRS në 2017.

Yuki Tsunoda (HFDP / SRS / Kochira Racing

Yuki Tsunoda (HFDP / SRS / Kochira Racing

Foto nga: Tomohiro Yoshita

Tsunoda dhe Natori u zgjodhën më pas për të garuar në FIA F3 në Evropë, duke ndjekur trendin e vendosur më parë të Honda duke marrë shoferë nga Formula All-Japan. Nobuharu Matsushita, Nirei Fukuzumi dhe Tadasuke Makino të gjithë ndoqën këtë rrugë, por asnjë prej tyre nuk prodhoi rezultatet e dëshiruara në F2, u mor vendimi për të filluar dërgimin e të rinjve më premtues të Honda për të prerë dhëmbët në shkallët evropiane një fazë më parë me ndihmën e partnerit të ri të motorit Red Bull.

Si rezultat, prodhimet e atij viti Honda All-Japan F3 – Oyu, Sasahara dhe Sena Sakaguchi, fituesi i bursës SRS 2015 – të gjithë u anashkaluan për një shans të mundshëm jashtë shtetit dhe tani po luajnë tregtinë e tyre në kategoritë e brendshme të Japonisë Super Formula dhe SUPER GT në vend .

Pa ndihmën e Nakajimës, mbase Tsunoda do të kishte një fat të ngjashëm. Ndoshta ai në fund të fundit gjithsesi do të kishte arritur në F1, por sigurisht që nuk ka gjasa që ai do të kishte arritur deri në fund të vitit 2020 në gjendje ta quante veten garuesin e parë të Grand Prix të Japonisë në shtatë vjet.

Yuki Tsunoda (SRS / Kochira Racing

Yuki Tsunoda (SRS / Kochira Racing

Foto nga: Kenji TakadaSource link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu