Pas një fillimi dominues të epokës turbo-hibride të Formula 1, me Mercedesin gjithnjë e më të fortë, ishte e pashmangshme që në një moment do të godiste përplasjen e saj të parë në rrugë.

Ai moment erdhi në vitin 2017 me një W08 që, edhe pse ishte ende i suksesshëm, dha disa dhimbje koke për dizajnerët dhe shoferët e tij, dhe fitoi shpejt një reputacion si ‘pak e një diva’.

Se një sfidë e tillë mbërriti atë vit nuk ishte aspak e papritur, pasi F1 kishte lëvizur atë sezon për të tundur rregulloret në një përpjekje për të rritur shpejtësitë e makinave – dhe kjo nënkuptonte një ndryshim në formulën aerodinamike për të gjitha skuadrat.

Ndryshimet e titullit ishin një rritje në gjerësinë e makinës nga 1.8m në 2m. Kishte gjithashtu një krah të përparmë në formë delta, një buzë drejtuese diagonale në dysheme, më shumë liri dizajni për rajonin e bordit, një vëllim më të madh shpërndarës dhe një montim të krahut të pasëm më të gjerë, më të ulët, të kthyeshëm.

Si zakonisht, kishte disa pasoja të paparashikuara të ndryshimeve të rregullimit që do të shfaqeshin gjithashtu, me kthimin e tipave të pendëve të peshkaqenëve dhe krahëve T.

Mercedes jo vetëm që u tërhoq nga këto mundësi, por gjithashtu përfitoi nga ndryshimi i rregulloreve për të përdorur pendën e peshkaqenit si një mënyrë për ta mbajtur makinën e saj të freskët kur ishte e nevojshme. Ajo e arriti këtë me një dalje në pjesën e sipërme të mbulesës së motorit që mund të dëbonte nxehtësinë e krijuar nga njësia e energjisë dhe ndihmësit e saj, dhe dalja ishte e rregullueshme në varësi të kërkesave të secilit qark.

Ndërkohë, krahu T i tij me cikël të dyfishtë ishte vendosur në shtyllën e vet të montimit, e cila, si shtylla e krahut të pasmë, kryqëzonte shkarkimin për të gjetur një pikë montimi në majë të strukturës së përplasjes.

Ndryshimet këndore brenda rregulloreve, të cilat ishin parashikuar si një mënyrë për të përmirësuar estetikën, do të thoshin që makinat do të zgjateshin. Hunda ishte zgjatur me mbi 200 mm ndërsa krahu i pasmë gjithashtu do të mbështetej më tej sesa në 2016.

Ndryshimet në pjesën e përparme të shtyllave anësore dhe skajin kryesor të dyshemesë, duke përfshirë përfshirjen e një përmbysjeje, gjithashtu nxiti shumë që të rimendojnë të gjithë hartën aerodinamike të makinës.

Ky është me interes të veçantë kur marrim parasysh ndërveprimin midis dyshemesë, tani 200 mm më të gjerë dhe difuzorit, vëllimi i së cilës ishte rritur ndjeshëm.

Për të luftuar këtë, Mercedes rishikoi bazën e rrotave të W08, duke shtuar afërsisht 200 mm midis boshteve të përparme dhe të pasme. Një pjesë e këtij motivimi për këtë ishte në përpjekjen për të zbutur goditjet aerodinamike që rregullat e reja kishin në filozofinë e saj të ulët të grabitjes.

Ndërkohë, pezullimi i tyre i përparmë u rishikua gjithashtu, pasi ekipi ngriti kockën e sipërme të dëshirës me anë të një shtrirjeje të drejtë, në mënyrë që të ndryshonte si karakteristikat aerodinamike dhe ato mekanike të makinës.

Ndoshta goditja më kritike e çekanit që Mercedes do të mbështeste erdhi pak para sezonit do të fillonte megjithatë, pasi FIA lëshoi ​​një direktivë teknike në lidhje me sistemet e pezullimit dhe rolin e saj në aerodinamikë.

Siç është diskutuar tashmë në artikullin e parë të kësaj serie, pezullimi i ndërlidhur para dhe prapa (FRIC) ishte ndaluar nga viti 2015 e tutje, por kjo nuk do të thoshte se skuadrat hoqën dorë nga kjo njohuri.

Direktiva, e lëshuar në përgjigje të pyetjeve të ngritura nga Ferrari, mendohej se synonte në sistemet dhe drejtimin e zhvillimit që kishin marrë Mercedes dhe Red Bull, me të dy të dëmtuar nga kjo, duke i dhënë Ferrarit një avantazh të vogël në proces.

Ditari i zhvillimit

Futja e rregullave të reja gjithmonë rezulton në një garë zhvillimi më intensive dhe 2017 nuk ishte përjashtim. Si zakonisht, të gjitha ekipet shkuan në drejtimin e tyre para se të shihnin makinat e njëri-tjetrit, por, ndërsa sezoni po fillonte, ishte e qartë që ne do të shihnim skuadrat të konvergonin në ato që perceptoheshin si zgjidhjet më të mira.

Përkundër kësaj dhe duke ushqyer lidhjen aerodinamike midis pjesës së përparme dhe mesit të makinës, Mercedes prezantoi një koncept të ri në GP Spanjoll. Duke përkrah trupin kryesor të hundës tani më të ngushtë, e cila u ngushtua në mënyrë më dramatike në pikën e montimit të kolltukut, zgjidhja e saj “pelerinë” ishte në të vërtetë një grup shumë më i madh furgonash kthyes që do të ndikonin në rrjedhën e ajrit shumë më herët në ciklin e jetës së tij.

Ai bëri disa ndryshime në pelerinën e tij gjatë sezonit, duke optimizuar modelin për të siguruar që ajo të performonte siç pritej dhe të punonte në harmoni me ndryshimet e tjera që po bëheshin në W08.

Koncepti tani është një element kryesor në rrjetin F1, me pothuajse çdo skuadër që vrapon ose ka ekzekutuar një variacion të tij.

Zona e makinës që do të ofronte frutat më të varura, për shkak të ndryshimit të rregullimit, padyshim që do të ishte zona përpara shtyllave anësore.

Projektuesit ishin në gjendje të gjenin më shumë performancë nga bordet e anijes dhe skaji kryesor i dyshemesë, ndërsa tani ekzistonte një aftësi për të përdorur vrima plotësisht të mbyllura në perimetrin e jashtëm të dyshemesë falë ndryshimit të gjerësisë të mandatuar nga rregullat.

W08 pësoi disa ndryshime në këtë drejtim gjatë gjithë sezonit, me mobiljet aerodinamike që rrethonin elementin kryesor të bordit të bordit të ndryshuar shpesh në një përpjekje për të zhbllokuar performancë shtesë.

Ndërkohë, pjesa e përparme e dyshemesë mbi të cilën ishin montuar devijuesit e skajit (shigjeta blu), ishte akorduar gjithashtu në linjë me lojëra elektronike të shtuara në dysheme pas tyre.

Ekipi gjithashtu vazhdoi të zhvillonte konfigurime të forcës së zbritjes për qarqet që do të vizitonte, të tilla si krahu i pasëm i zakonshëm me forcë të ulët. Këmba e peshkaqenit u zgjat disa herë gjatë sezonit, me një azhurnim në Singapor që më në fund do të thoshte se ai u takua me shtyllën T-Wing, duke rritur ngurtësinë dhe duke shtuar disa sipërfaqe shtesë për rritjen e forcës anësore.

Të gjitha këto ndryshime erdhën në sfondin e Mercedes duke luftuar me ekuilibrin e makinës së saj dhe, ndoshta më e rëndësishmja, paaftësia për të bërë që gomat të funksionojnë siç pritej.

Pas shumë kruarjes së kokës në Brackley, ekipi filloi të ndërtonte një pamje më të qartë të asaj që duhej për të kapërcyer problemet e saj, me makinën dukshëm më të keqe në qarqet me shpejtësi më të ulët ose në kushte më të ngrohta.

Problemet, të cilat ngushtuan dritaren e konfigurimit më shumë sesa do të dëshironin, vërtiteshin rreth gomave, me pjesët e pasme që i jepnin më shumë telashe. Shtë një betejë me të cilën të gjitha ekipet përballen çdo vit, me performancën dhe qëndrueshmërinë të kompensuar para-prapa me anë të ndryshimeve të konfigurimit në qarkun e caktuar.

Mercedes fillimisht e pa këtë të vështirë, pasi thjesht nuk kishte hapësirë ​​për të bërë ndryshimet e konfigurimit të nevojshme. Kjo i detyroi gomat jashtë pragut të tyre të temperaturës dhe e bëri jetën të vështirë për çiftimin e drejtuesit të tyre. Ishte kjo karakteristikë që i dha asaj pseudonimin ‘diva’.

Sidoqoftë, ndërsa sezoni po kalonte, Mercedes zhvilloi rrugën e tij nga cepi, duke e bërë jetën më të lehtë për shoferët dhe duke lehtësuar shqetësimet se sfiduesi i saj i vitit 2018 mund të komprometohej në mënyra të ngjashme gjithashtu.

Kjo nuk do të thotë se nuk kishte disa dyshime bezdisëse kur W09 u dobësua për herë të parë, veçanërisht pasi ekipi e dinte se duhej të ishte në formën e lartë duke pasur parasysh përparimin që kishin bërë edhe rivalët e saj.

Evoluon në W09

Ekipi shmangte një qasje revolucionare dhe në vend të kësaj do të shikonte mënyra për të evoluar konceptin që i kishte shërbyer asaj deri më tani, kur një tjetër ndryshim rregullor ishte gjithashtu në horizont.

Për më tepër, të gjitha ekipet duhet të merreshin me një ardhje të re: aureolën. Pajisja e sigurisë jo vetëm që shtoi peshë, por gjithashtu pati një ndikim strukturor në modelimin e monokokut. Ndërkohë, prania e tij do të rezultojë gjithashtu në komplikime aerodinamike që të gjitha ekipet do të duhet të kapërcejnë, me vetëm një panair të vogël në dispozicion për të ndihmuar në kompensimin e çështjeve që ajo kishte krijuar.

Mercedes jo vetëm që përdori panairin për të ridrejtuar rrjedhën e prishur të ajrit mbi pjesën tjetër të makinës, por gjithashtu përfitoi nga instalimi i halo për të krijuar një hapje ftohjeje ku të tjerët thjesht e përzien atë në karrocerinë.

Kjo zvogëloi mbështetjen që ekipi do të kishte në panelet e ftohjes që gjenden zakonisht në majë të podpotit pranë kabinës, dhe gjithashtu ndryshoi mënyrën se si sillet rrjedha e ajrit ndërsa derdhej nga pjesa e prapme e halo.

Futja e marrëveshjes së ngritur të kockave të sipërme në 2017 u pasua nga zhvillime të mëtejshme në atë rajon në W09. Ekipi bëri ndryshime në krahët e krahëve të montuar në gardhin e frenave për të menaxhuar më mirë rrjedhën e ajrit, ndërsa një krah krejtësisht i ri ishte mbështjellë në GP Kanadez (djathtas).

Interesante kjo ishte një ide nga stalla Sauber, një ekip i cili ishte zhvendosur në majën më të lartë të shtyllës së dëshirës për 2018, duke provuar që Mercedes të studiojë planet e rivalëve të saj pa marrë parasysh pozicionin e tyre në renditje (futje).

Për të ndihmuar në lehtësimin e çështjeve që ekipi kishte gjatë vitit 2017, ekipi bëri ndryshime në pezullimin e tij të pasmë me kockën e sipërme të dëshirës të W09 të ngritur në skajin e jashtëm. Kjo u arrit me një zgjatje të drejtë, ashtu si ekipi kishte bërë në pjesën e përparme të makinës vetëm një vit më parë dhe do t’u ofronte atyre shumë më shumë fleksibilitet në lidhje me konfigurimin e tyre.

Ndërkohë, duke luftuar vazhdimisht me temperaturat e gomave gjatë fushatës së saj të mëparshme, ekipi shpenzoi një sasi serioze burimesh për të ndrequr atë çështje me modelin e saj të rrotave të rrotave.

Nga pamja e jashtme kjo fillimisht dukej sikur ishte zgjidhur duke shtuar pendë të mëdha në faqen e buzës, të cilat veprojnë si një ftohës – duke ndryshuar shpërndarjen e temperaturës në timon dhe gomë.

Ndërsa po zhvillohej sezoni, u bë e qartë se Mercedes kishte një hile tjetër në mëngë, me një zgjidhje shumë të zgjuar që kërkonte që një aspekt i dizajnit të mbështetej në tjetrin. Rezultati i kësaj do të nënkuptojë që rrjedha e ajrit e marrë nga hyrja e kanalit të frenimit të pasmë mund të kanalizohet përmes buzës së rrotës për të ndihmuar në menaxhimin e temperaturës bazë të gomës.

Siç mund ta shohim nga ilustrimet, vrimat në zilen e frenave (djathtas) do të rreshtohen me vrimat e vogla në faqen e montimit të rrotës (majtas) dhe do të lejojnë rrjedhën e ajrit të kapur nga hyrja e kanalit të frenimit një rrugë përmes montimit deri te rrota. fytyrë çiftëzimi.

Ky ajër do të lëvizte nëpër zgavrat e zbrazëta brenda timonit dhe do të ndihmonte për të ftohur temperaturën thelbësore të gomës. Ajri i nxehtë nxirret më pas përmes vrimave qendrore (shigjeta të kuqe) dhe kalon përmes vetë rrotës.

W09 mori 11 fitore gjatë vitit 2018, të gjitha në duart e Lewis Hamilton, i cili edhe një herë mbretëroi suprem, duke siguruar titullin e pestë të shoferëve të tij. Ferrari drejtoi ekipin shumë më afër në garën për titullin e konstruktorëve – por përsëri nuk arriti të rrëzonte Shigjetat e Argjendta.

Në këstin tjetër, ne do të përqendrojmë vëmendjen tonë në W10, pasi Formula 1 përqafoi një tjetër ndryshim rregulli që mund të prishë rendin konkurrues.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu