Mercedes u përplas me tokë kur filloi epoka turbo-hibride e Formula 1 në 2014, pasi W05 e tij bëri përdorimin perfekt të njësisë më të mirë të energjisë për t’u ngarkuar me lavdinë e titullit botëror.

Ai kampionat vështirë se ishte një dritë në tigan. Në vend të kësaj, historia se si Mercedes ndërtoi atë sukses të hershëm me makinat e saj pasuese ofron një vështrim të shkurtër se si është bërë dominuese që nga ajo kohë.

Edhe pse avantazhi i tij i motorit ishte një faktor i rëndësishëm në avantazhin e tij të performancës në 2014, prodhuesi gjerman nuk ka qëndruar kurrë në dafinat e tij kur ka qenë përpara.

Pra, në vend se të ulesh mbrapa pasi ishte në krye të paketës, Powertrains me Performancë të Lartë të Mercedes (HEC) punoi së bashku me furnizuesin e karburantit dhe lubrifikantit Petronas për të zhbllokuar performancë edhe më të madhe për vitet në vijim.

Një zonë ku skuadrat kërkuan të përfitojnë nga viti 2015, ishte në një zonë që nuk ishte zhbllokuar me rregullat fillestare turbo – boritë e hyrjes me gjatësi të ndryshueshme.

Me një sy në shtrirjen e avantazhit të saj, Mercedes ripaketoi shumëzimin e hyrjes në PU106B (shigjeta blu), ndërsa kolektori i shkarkimit në stilin log i përdorur në 2014 (futje, shigjetë e kuqe) u zëvendësua me një rregullim më konvencional me shumë degë, megjithëse i mbuluar këtu në këtë ilustrim nga një mburojë e nxehtësisë.

Të dy do të siguronin një ngritje të aftësisë lëvizëse dhe performancës së përgjithshme, dhe do të vazhdonin të formonin themelin e ADN-së së njësisë së energjisë pas kësaj.

Kjo u pasua në vitin 2016 me një dizajn të rishikuar të marrjes së ajrit që hodhi rrënjët për gjeometrinë e përdorur nga ekipi gjatë viteve të fundit.

Parë më poshtë me kutinë ajrore të W06 në pjesën më të vogël, ne mund të shohim që ekipi u zhvendos në një kuti ajrore ovale shumë më të madhe.

Kjo u nda nga dy sparte diagonale që sigurojnë integritetin e nevojshëm për aspektin e rrathës së strukturës. Ky dizajn jo vetëm që lejoi ekipin të ushqejë rrjedhën e nevojshme të ajrit në motor, por gjithashtu siguroi disa hapësira për kokën në aspektin e paketimit.

Kjo për shkak se e lejoi atë të vendoste shumë nga ftohësit e vajit të lidhur me njësinë e energjisë, ERS dhe kutinë e marsheve qendror prapa ICE kryesore.

Kjo jo vetëm që erdhi me avantazhin për të pasur pjesën më të madhe të peshës së ftohësve të saj ndihmës në linjën qendrore të makinës, por gjithashtu rregulloi paketimin edhe në pjesët anësore.

Aerodinamikisht, ekipi kishte vendosur ngecjen e tij me W05, dhe mendoi se evolucioni mbi revolucionin ishte rruga më e mirë e veprimit. Ndërsa pjesa më e madhe e fushës kishte filluar të dukej gjithnjë e më shumë si Red Bull, me filozofinë e saj të lartë të grabitjes, Mercedes komplotoi kursin e vet në skajin e kundërt të spektrit me W06 të tij.

Kjo nuk do të thotë që nuk ishte e hapur për udhëzime të reja dhe interesante, me zhvillimin e tij të krahut të përparmë që rezultoi në futjen e një projekti të tunelit në katror në pjesën e jashtme të krahut. Kjo ishte e përkushtuar për të përmirësuar mënyrën se si krahu menaxhoi turbulencën e zgjimit nga rrota pas saj, me këtë ndarje të elementit të ndërprerjes të optimizuar vazhdimisht ndërsa vazhdoi kërkimin e saj për një performancë shtesë.

Çdo ndryshim u plotësua gjithashtu nga ndryshimet që u bënë në pllakën përfundimtare, ndërsa ekipi kërkoi mënyra për të përmirësuar performancën e përgjithshme të krahut gjithashtu.

W07 u trajtua me një dizajn të rishikuar të pllakës fundore, duke shfaqur dy seksione të përdredhura në pjesën e pasme të sipërfaqes, ndërsa një rresht goditjesh u shtuan në përplasjen e sipërme ndërsa ekipi përsëri kërkoi fitime me tipare të vogla aerodinamike.

Rregulloret përreth hundës u rregulluan përsëri për vitin 2015, jo vetëm që përjashtonin majën e pazakontë të hundës të përmbysur në formë U që Mercedes kishte përdorur në fushatën e saj të mëparshme, por gjithashtu edhe përpjekjet ‘e padrejta’ nga të tjerët në terren për të përdorur zgjidhje që ende filtron sa më shumë rrjedhje të ajrit nën hundë.

Zgjidhja e Mercedes-it u ngurtësua nga shasia drejt një maje të ngushtë, me shtyllat e krahut gjithashtu të vendosura brenda si pasojë. Ky është një dizajn që evoluoi gjatë vitit 2016 për të përfshirë një zgjidhje aerodinamike që shumë prej konkurrentëve të saj kishin përdorur në një formë apo në një tjetër që nga viti 2012, kur Sauber rifutoi kanalin ‘S’.

Koncepti ishte menduar nga shumë për t’u dërguar në grumbullin e mbeturinave kur Ferrari përdori një ide të ngjashme në 2008.

Përparësia që kishte zgjidhja e përdorur nga Mercedes ishte se, ndryshe nga ajo e përdorur nga Sauber, nuk ishte e kufizuar në lidhjen e tubave në një seksion kutia 150 mm përpara vijës qendrore të rrotës së përparme, duke përfituar në vend të rregulloreve të ndryshme që kishin ndryshuar në atë periudhë ndërhyrëse.

Hyrja u vendos shumë më përpara në hundën e W07, duke lejuar që rrjedha e ajrit të kapet shumë më herët dhe ndoshta në një pikë ku rrjedha e ajrit kishte filluar të prishej dhe të ndahej.

Koncepti i përdorur nga Mercedes kishte shumë më tepër të përbashkëta me modelin origjinal të përdorur nga Ferrari.

Ideja, e reanimuar nga Sauber në 2012, përdori kanalin në formë ‘S’, prandaj dhe emrin, i vendosur brenda një seksioni kuti 150 mm përpara vijës qendrore të rrotës së përparme.

Ekipi vazhdoi të ndërtojë punën që kishte bërë me pezullimin e tij të përparmë dhe krahun drejtues nga një perspektivë aerodinamike edhe në 2014, ndërsa lëvizi krahun drejtues poshtë me kockën e poshtme të dëshirës, ​​duke zgjeruar në mënyrë efektive hapësirën e tij.

Ndërkohë, shiritat kthyes kërkuan vëmendje të mëtejshme, me hapësirat horizontale që u shtuan në pllaka këmbësh në shkallën e parë, përpara se të zëvendësoheshin nga ato gjatësore që ndanin pllakën e këmbës në pjesët e tyre.

Kur zgjidhjet – të tilla si pezullimi i ndërlidhur para dhe prapa (FRIC) janë të ndaluara, ekipet thjesht nuk i kthejnë shpinën asaj që kanë mësuar: përkundrazi ata e përdorin atë njohuri për të përmirësuar atë që do të vijë më pas.

Dhe, me Mercedesin në krye të zhvillimit të FRIC kur u hoq në gjysmën e fushatës 2014, ndjekja e tij gjithmonë do të tregohej e fuqishme.

Ajo vazhdoi të zhvillonte sisteme hidraulike që përmirësuan stabilitetin e përgjithshëm të shasisë, duke lejuar drejtuesit e saj të marrin linja më agresive të vozitjes pa ndikuar negativisht në jetën e gomave, gjatë gjithë kohës duke i ndihmuar makinës me një platformë më të përshtatshme aerodinamike.

Perhapsshtë ndoshta e vlefshme të përmendet se në dritën e ndalimit të FRIC, Mercedes mbajti elementin e tij të amortizuesit hidraulik, ndërsa pjesa më e madhe e fushës përdori një zgjidhje pranverore, qoftë ajo e buruar në mënyrë klasike ose përmes burimeve të Belleville.

Mercedes gjithashtu vazhdoi sulmin e saj të zhvillimit në rajonin e anijes, duke krijuar një grup jashtëzakonisht kompleks që jo vetëm që rezultoi në elementin kryesor vertikal të ndahet në segmente të shumëfishta – por edhe pllaka e këmbës, e cila shfaqte zgjatime të shumta si gishta, duke arritur nga përpara të dyshemesë për të ndihmuar rregullimin e rrjedhës që kalon në pjesën e poshtme të dyshemesë dhe shpërndarësit.

Në pjesën e pasme të makinës, ekipi kishte punuar për gjetjen e ekuilibrit të duhur aerodinamik për secilin nga qarqet që vizitoi, me grupin e zakonshëm të krahëve të pasmë dhe sediljeve të majmunëve të disponueshëm për secilin.

Një zgjerim i ushtrimeve të tij me zhvillimin e krahut të saj të përparmë, ai gjithashtu luajti me përdorimin e dhëmbëzimeve në skajin e fundit të aeroplanit kryesor për të përmirësuar performancën e të dy elementeve.

Ekipi gjithashtu asimiloi një dizajn që ne do të kishim parë të prezantuar nga Toro Rosso një vit më parë dhe kishte gjetur rrugën e tij në makinat e shumë rivalëve që nga ajo kohë – pllaka fundore me fund të hapur.

Hendeku midis Mercedes dhe rivalëve të tij u ruajt gjatë 2015 dhe 2016, duke i lënë të dy shoferët e Mercedesit ta zgjidhnin mes tyre për titujt e shoferëve.

Nderimet do të ndaheshin në atë aspekt, me Lewis Hamilton që mori kurorën në 2015 dhe Nico Rosberg e rrëmbeu atë vitin e ardhshëm para pensionit të tij shokues.

Por, pas tre vitesh shkëlqimi në F1, ku dhimbja e saj më e madhe e kokës kishte qenë trajtimi i shoferëve, Mercedes ishte gati të fillonte një përvojë krejtësisht të ndryshme pasi makinat e saj të mëvonshme u sollën me disa karakteristika si “diva”.

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu