Me fillimin e sezonit 2021 që po i afrohet shpejtë Formulës 1, FIA dhe ekipet po përgatiten për një vit tjetër të ndikimit COVID-19.

Të gjithë të interesuarit bënë një punë të shkëlqyeshme për të prodhuar një sezon me 17 gara në vitin 2020. Sidoqoftë gjatë dimrit kufizimet e udhëtimit të qeverisë janë forcuar në shumë vende, dhe kështu çështjet logjistike mund të jenë edhe më sfiduese se më parë.

Çështjet komplikohen më tej nga fakti se Britania e Madhe, shtëpia e shtatë ekipeve F1, tani konsiderohet gjerësisht si një vend i nxehtë COVID.

Lajmi që GP Portugez është caktuar për 2 maj është një shenjë pozitive. Sidoqoftë duket e pashmangshme që orari i planifikuar aktualisht me 23 gara do të ndryshojë më shumë se një herë gjatë muajve të ardhshëm.

Në fakt, kufizimet e udhëtimit kanë pasur një ndikim në ekipe dhe furnizuesit e njësive të energjisë edhe para fillimit të sezonit, pasi të gjithë punojnë për të përgatitur makinat e tyre të reja.

It’sshtë një çështje e dyanshme. Përjashtimet e karantinës që iu dhanë stafit të F1 që udhëtonte nga dhe nga gara në vitin 2020 nuk zbatohen për mbërritjet në Mbretërinë e Bashkuar në dimër, pasi ato udhëtime nuk janë të lidhura drejtpërdrejt me ngjarjet.

Në të njëjtën kohë, shumica e udhëtarëve në Mbretërinë e Bashkuar përballen me kufizime të forta të karantinës kur kthehen në vendet e tyre të origjinës.

Sportistët elitë mbeten të ligjshëm për të udhëtuar në Mbretërinë e Bashkuar, nën kufizime të caktuara, prandaj kemi parë fotografi të Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo dhe Sergio Perez që vizitojnë fabrikat e punëdhënësve të tyre të rinj.

Sidoqoftë, edhe një shef ekipi si Toto Wolff aktualisht nuk është i përjashtuar nga karantina e Mbretërisë së Bashkuar, dhe kështu austriaku ka qëndruar në vendin e tij që nga pushimi i Krishtlindjes.

Disa ekipe janë relativisht të vetë-mjaftueshme, pasi që shasia dhe njësitë e tyre të energjisë janë në të njëjtin vend – kjo padyshim që vlen për Ferrari dhe Mercedes, si dhe ekipet e klientëve të kësaj të fundit, Aston Martin dhe Williams.

PLUS: Si lundroi F1 në koston e vërtetë të COVID-19

Sidoqoftë, të tjerët i ndanë operacionet e tyre në të dy vendet. Departamenti i motorëve të Renault është në Francë, që do të thotë se zakonisht ka shumë udhëtime për në dhe nga baza e Alpine në Enstone, ndërsa McLaren përdor tunelin me erë Toyota në Këln, dhe djemtë e tij aeroplanët zakonisht udhëtojnë andej-këtej.

Të dy ekipet u është dashur të planifikojnë rreth sfidave shtesë logjistike që kanë sjellë kufizimet e COVID-19.

Sidoqoftë, ekipi me dhimbjen e kokës më të madhe është ndoshta Haas. Struktura e saj e garës është në Mbretërinë e Bashkuar, ndërsa departamenti i dizajnit, pjesa më e madhe e prodhimit dhe furnizuesit të PU dhe kutisë së shpejtësisë Ferrari janë të gjitha në Itali.

Dhe pastaj është drejtori i ekipit Gunther Steiner, i cili kalon pushimin e tij të dimrit në shtëpinë e tij në SHBA, dhe këtë vit ka vendosur të qëndrojë atje në vend që të kthehet në fabrikën e Banbury.

“Normalisht jam kthyer midis janarit dhe shkurtit, midis dy muajve, por këtë vit, nuk shkova”, thotë ai.

“Unë dua të them, kudo që të shkoj, unë kam nevojë për karantinë, dhe kjo thjesht nuk është aktive. Unë do të shkoj drejtpërdrejt në Bahrein për provën, për të shmangur ndonjë vështirësi ose ndonjë gjë tjetër.”

Operacioni i ndarë i Haas do të thotë që zakonisht në këtë periudhë të vitit do të kishte shumë lëvizje midis Italisë dhe Mbretërisë së Bashkuar, por kjo thjesht nuk po ndodh në 2021.

Kjo çoi në disa ndryshime, veçanërisht fakti që makinat po ndërtohen në Banbury, në vend të Italisë, siç ndodh zakonisht. Kështu mekanikët me qendër në Britani nuk u është dashur të udhëtojnë.

Ky vendim u nxit gjithashtu nga ngrirja e zhvillimit, që do të thotë se shumë po bartet midis stinëve – me fjalë të tjera, fabrika e MB ka një stok të mirë të pjesëve të specifikimit të vitit 2020 që po shkojnë drejt në ndërtimin e makinave të këtij viti.

“Nuk është e lehtë, sepse nëse njerëzit vijnë në MB, ata duhet të shkojnë në karantinë”, thotë Steiner.

“Dhe kjo nuk është diçka produktive. Pra, po ndikon. Ju duhet të përshtateni për të gjetur mënyra rreth tij. Dhe djemtë gjetën mënyra rreth tij.

“Ne po ndërtojmë makinën në Mbretërinë e Bashkuar këtë vit. Ka shumë pjesë të bartjes nga viti i kaluar, kështu që është mënyra më e mirë për t’i mbledhur të gjitha së bashku. Ka më pak pjesë të reja në makinë, por ka akoma të reja pjesët.

“Nuk do të thosha që gjithçka është prodhuar në Itali. Gjëja më e rëndësishme është, ajo është projektuar atje. Kështu që ju doni që njerëzit tuaj teknikë të jenë pranë [when you build the car], dizajnerët tuaj, sepse nëse ka çështje, të paktën ato janë afër njerëzve. Kjo është ajo që ne bëjmë normalisht.

“Ne jo vetëm që vendosëm të bënim makinën të ndërtuar në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të pandemisë, ne vendosëm gjithsesi, sepse ajo mbart pjesë, dhe ne i njohim ato. Ka më shumë pjesë në këtë moment në Mbretërinë e Bashkuar sesa Italia! Pra, ne do të duhej të merrja gjithçka në Itali për ta ndërtuar atë. Kjo nuk kishte kuptim “.

Ndryshimet më të mëdha në çdo makinë 2021 janë në aero, kështu që pjesët e reja të trupit do të duhet të dërgohen në Banbury.

“Pjesët të cilat kanë ndryshuar, ato janë në prodhim tani”, thotë Steiner. “Pjesërisht të ndërtuara në Itali, pjesërisht të ndërtuara në Mbretërinë e Bashkuar, ato janë ndërtuar në të gjithë vendin. Dhe të gjithë shkojnë këtë vit në MB, në vend që të shkojnë në Itali, si në vitet më parë.”

E zakonshme me ekipet e tjera të F1, Haas ka ndryshuar mënyrën e saj të punës, me njerëzit që qëndrojnë në shtëpi nëse munden.

“Ekipi i dizajnit është në Itali, dhe ata punojnë pjesërisht nga shtëpia”, thotë Steiner. “Ata kanë një sistem zhvendosjeje në punë, dhe ata vijnë ndonjëherë në zyrë për disa ditë.

“Në Mbretërinë e Bashkuar është e njëjta gjë. Inxhinierët e garës dhe të gjithë inxhinierët e performancës kryesisht punojnë nga shtëpia, ata hyjnë kur duhet të hyjnë.

“Dhe mekanika punon me ndërrime. Në thelb janë dy flluska, kështu që nëse një flluskë preket, ju përsëri mund të vazhdoni të punoni.

“Nëse i keni futur të gjithë atje, dhe dikush merr COVID, atëherë duhet të bëni karantinë për të gjithë, dhe pastaj nuk mund ta ndërtoni makinën.

“Pra, ne kemi një ndërrim të hershëm dhe një ndërrim të vonë. Ju thjesht ndani njerëzit, e cila gjithashtu nuk është ideale, dhe jo mënyra më efikase për të bërë gjërat. Por për momentin, kjo është ajo që duhet të bëni.

“Dhe ne gjithmonë i testonim njerëzit gjithashtu vazhdimisht, për t’u siguruar që askush nuk e ka kuptuar atë dhe nuk ka asnjë simptomë. Dhe prekni dru, nuk kemi ndonjë rast.”

Një çështje tjetër e madhe për Haas është që inxhinierët e Ferrarit nuk mund të udhëtojnë në MB pa u përballur me karantinë, dhe kjo do të thotë se ata nuk do të jenë në vend për të ndezur motorin kur makina e re të jetë gati. Dhe nuk mund të fillohet pa to.

Zjarri i parë i çdo makine të re është më shumë sesa një marifet PR – është një kontroll i rëndësishëm i sistemeve që ekipet janë mësuar të ndërmarrin. Lessshtë më pak kritike me një makinë që nuk ka ndryshuar shumë midis stinëve, por gjithsesi ia vlen ta bësh.

“Zjarri do të jetë në Bahrein,” thotë Steiner. “Sidoqoftë, me të gjitha garat e fluturimeve motorët kthehen në Maranello, dhe më pas ata kthehen në pistën e garës, dhe shkojnë drejt në makinë. Kështu që nuk është ndonjë gjë e re.

“Por nuk është ideale, sepse edhe nëse është makinë transporti, ka akoma, siç thashë, disa pjesë të reja. Ju dëshironi të bëni sa më shumë në shtëpi.

“Nëse nuk mundesh, atëherë duhet të gjesh mënyra, por mendoj se do të jemi mirë. Për sa kohë që tingëllon mirë kur e shkarkojmë herën e parë, nuk është problem!”

Puna italiane e Honda

Kufizimet e ngushta për hyrjen në Japoni e vështirësuan jetën e personelit të Honda gjatë gjithë vitit të kaluar, por kompania mban një grup kryesor me bazë të plotë në bazën e saj F1 në Milton Keynes – duke përfshirë disa punonjës britanikë – dhe ata mund të kujdesen për kërkesat e Red Bull Racing.

Sidoqoftë, jeta ka qenë pak më e komplikuar për njerëzit Honda që janë caktuar në AlphaTauri.

Një duzinë anëtarësh të stafit janë detyruar të heqin dorë nga gëzimet e Milton Keynes dhe në vend të kësaj të qëndrojnë në Itali për disa javë për të mbikëqyrur programin e testimit të makinave 2018 të Yuki Tsunoda, së bashku me zjarrin dhe shkatërrimin e modelit të ekipit 2021.

“Njerëzit e varfër dolën këtu rreth 11 janarit”, thotë drejtori sportiv AlphaTauri, Graham Watson. “Dhe ata kanë qenë që nga ajo kohë, dhe ata do të qëndrojnë këtu deri pas një prove në 23-25 Shkurt në Imola. Kështu që për ta, kjo ka pasur një ndikim të madh.

“Unë e di që Tanabe-san në Honda ishte pak nervoz kur pyeste njerëzit e tij,” Nga rruga, ju duhet të dilni dhe të mbështesni AlphaTauri dhe ju do të jeni zhdukur për gjashtë javë! “

“Për djemtë japonezë, unë nuk mendoj se është një problem i madh, sepse shumica e tyre po jetojnë vetë në Milton Keynes. Por për djemtë e MB që kanë familje, është pak më shumë një pyetje.

“Dhe pastaj mbi të gjitha, disa prej tyre do të shkojnë direkt nga këtu në Bahrein, edhe pse shumica do të kthehen në MB.

“Pastaj sapo të filloni të udhëtoni në Bahrein për provën, ju futeni në përjashtimin e qeverisë, sepse jeni pjesë e stafit mbështetës për sportet profesionale.”

AlphaTauri ka një tjetër dhimbje koke, sepse ashtu si McLaren, tuneli me erë që përdor është në një vend tjetër.

Shumë nga aerodinamikët që lidhen me funksionimin e tunelit Bicester të ekipit janë banorë britanikë, por disa punonjës italianë zakonisht udhëtojnë nga Faenza.

Ekipi gjithashtu zakonisht do të dërgojë inxhinierë te Milton Keynes kur drejtuesit e tij janë në imituesin Red Bull, kështu që për shembull drejtimi sim i Bahrain është planifikuar më vonë se zakonisht.

“Njerëzit tanë preken më shumë nga sa prisnim”, thotë Watson. “Ka qenë në vitet e mëparshme një shumë kryqëzimi midis Faenza dhe Bicester, për t’i sjellë njerëzit prapa dhe prapa.

“Dhe këtë vit deri më tani, ne nuk kemi askënd që të shkojë askund, për shkak të karantinës së MB. Kështu që ju e humbni personin në atë mënyrë.

“Kur ata kthehen në Itali, është një karantinë e detyrueshme 14-ditore. Kështu që ju mund të lidhni dikë për tre javë, ose më shumë, me kusht që ata të jenë negativë.

“Pra, kjo pati një efekt trokitjeje dhe padyshim na ndaloi të lëvizim njerëzit përreth.

“Vetëm ditët e fundit është njoftuar pak më shumë liri në Itali, duke ardhur drejt njerëzve elitarë të sportit dhe stafit të tyre mbështetës. Unë mendoj se ndërsa sezoni po afrohet disi, mbase ata thjesht donin të liroheshin pak. “

Nuk është vetëm lëvizja e personelit që ekipet duhet të mbajnë në krye.

Motorët dhe kutitë e shpejtësisë janë duke lëvizur rregullisht përtej kufijve nga furnitorët tek ekipet, ndërsa AlphaTauri dërgon artikuj provë të tunelit të erës në Bicester, zakonisht me rrugë, dhe merr pjesë me madhësi të plotë nga Red Bull Technology.

COVID ka ngadalësuar transportin përmes porteve në Mbretërinë e Bashkuar, ndërsa Brexit gjithashtu ka pasur një ndikim, dhe ekipet tani kanë shumë më shumë dokumente për të përfunduar, dhe kostot për të paguar.

“Ne bëjmë pjesë këtu që shkojnë në tunel”, thotë Watson. “Ata kryesisht shkojnë me rrugë, pasi ato janë dërgesa mjaft të mëdha.

“Brexit ka pasur një efekt mjaft të madh në këtë, më shumë sesa COVID do të thosha. Dhe na është dashur të ndërtojmë pak kontigjencë në planifikim.

“Portet gjithashtu janë bërë pak problem. Mund të humbni midis një ose dy ditëve në port, në varësi të asaj që po ndodh në atë kohë.

“Por nga ana e COVID, Mbretëria e Bashkuar është mjaft e lehtë për shoferët e transportit që vijnë në të dy drejtimet, përsëri në Francë gjithashtu, me kusht që të tregoni testin e shtupës. Nuk ka qenë shumë keq në atë anë.”

Fillimi i sezonit dhe kalimi në përjashtimet e udhëtimit në lidhje me ngjarjet paralelisht me protokollet e rrepta të FIA-s për testimin e COVID, do ta bëjnë jetën më të lehtë.

Deri atëherë ekipet duan t’i binden rregullave përkatëse, duke ditur që ato janë në fuqi për një arsye.

“Thjesht nuk po ndodh këtë vit, sepse është thjesht shumë e vështirë”, thotë Steiner i udhëtimit të zakonshëm të ekipit të tij në Mbretërinë e Bashkuar / Itali.

“Dhe unë mendoj se duhet të jemi të respektueshëm, si dhe për të gjitha rregullat dhe ato që po ndodhin.

“Dua të them, nëse nuk mund ta bësh, nuk e bën. Thjesht duhet të gjesh mënyra rreth tij, siç bëjnë industritë e tjera.”

.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu