Në një deklaratë të botuar në mediat sociale, organizatorët e Turneut të Shahut Tata Steel shprehin keqardhje dhe japin shpjegime të mëtejshme se si ata e trajtuan situatën e playoffit ditën e fundit. Deklarata erdhi pas një orteku reagimesh të forta në forume dhe në mediat sociale.

Deklarata u postua të hënën në mbrëmje me kohën evropiane, pak më shumë se një ditë pas përfundimit të turneut.

Situata u krijua disa minuta para orës 18:00 CET të Dielën, 31 Janar, kur vetëm një lojë ishte akoma në zhvillim në raundin e fundit të Turneut të Shahut Tata Steel. GM Alireza Firouzja kishte një pozicion premtues ndaj GM Radoslaw Wojtaszek dhe lojtarët sapo kishin arritur kontrollin e kohës së dytë në lëvizjen 60 (dhe të dy morën 15 minuta shtesë për të përfunduar ndeshjen) kur ndërhyri shefi i arbitrit Pavel Votruba.

Ndërveprimi midis Votruba dhe Firouzja, duke filluar nga 6:07:27.

Votruba i informoi lojtarët se do të luajë një lojë ndërmjet GM Anish Giri dhe GM Jorden van Foreest ishte gati të fillonte dy tavolina larg tyre, dhe sugjeroi që Firouzja dhe Wojtaszek të vazhdonin lojën e tyre më larg veprimit.

Firouzja nuk pranoi të largohej nga tryeza – as Wojtaszek nuk e kishte mendjen të qëndronte – dhe pas një diskutimi të vogël që zgjati gati dy minuta, ai u ul përsëri. Siç sugjerojnë pamjet video, ai i humbi ato dy minuta pasi arbitri nuk dukej se e kishte ndaluar orën.

Pasi mendoi për gati tre minuta, Firouzja gaboi me lëvizjen e tij të 61-të. Kjo lejoi një zgjidhje taktike me të cilën Wojtaszek mund të detyronte një barazim. Kur loja mbaroi, loja e parë e fushatës së playoffit ishte tashmë në zhvillim.

Ndërsa ai prishi një fitore të mundshme pasi u shqetësua gjatë një loje, ishte e kuptueshme që Firouzja ishte zemëruar më pas. Ai pastaj u kthye mjaft armiqësor ndaj organizatorit, duke thirrur fjalë që nuk mund të përsëriten këtu. Ndërsa luanin playoff-in e tyre, Giri dhe Van Foreest mund ta dëgjonin atë nga salla e lojës.

Shpejt pas, Van Foreest u bë fituesi befasues i turneut, por suksesi i tij është lënë në hije nga reagimet e forta që u shfaqën në internet në lidhje me incidentin e Firouzja. Seksioni i komenteve nën Chess.com raporti i lajmeve tani ka mbledhur mbi 400 komente.

Një numër i aspekteve të ndryshme të asaj që ndodhi të Dielën u kritikuan. Për shembull, shumë kritikë argumentuan se lëvizja e lojtarëve në një tryezë tjetër duhet asnjëherë të bëhet Shumë besojnë gjithashtu se arbitri nuk duhet të kishte shqetësuar lojtarët.

Rregullat e breakbreak ishin gjithashtu nën debat. Disa mendojnë se një turne klasik nuk duhet të vendoset me lojërat blitz në radhë të parë. Për më tepër, disa nuk janë dakord me mënyrën se si lojtarët kualifikohen për një pushim në Wijk aan Zee.

Rregulloret e turneut përcaktojnë që vetëm dy lojtarët më të mirë kualifikohen. Në këtë turne, pikët Sonneborn-Berger do të kishin eleminuar Firouzja nga mundësia e kualifikimit, edhe nëse ai do të kishte fituar ndeshjen e tij me Wojtaszek.

Siç përmendet nga deklarata nga Tata Steel Chess, lojtarët ishin informuar në lidhje me rregullat dhe kohën e fillimit të një ndërprerje të mundshme. Sipas drejtorit të turneut Jeroen van den Berg, rregulloret e breakbreak-ut ishin diskutuar gjithashtu me Firouzja.

Firouzja kishte ende mjaft për të luajtur. Përveç pesë pikëve shtesë të vlerësimit për një fitore, e cila do ta bënte atë lojtarin e 11-të në botë, kishte një pjesë shtesë (relativisht të vogël) të parave të çmimit për të përfunduar në vendin e parë të përbashkët në vend të tretë të ndarë. Duhet të theksohet se copa më e madhe në Wijk aan Zee gjithmonë paguhet si tarifë fillestare.

Reagimi më i fortë erdhi nga vëllai i Firouzja, Mohammadreza, i cili po transmetonte drejtpërdrejt turneun dhe më vonë ciceron gjithashtu. Ishte një reagim emocional:

Një tjetër kritik i fortë ishte ish pretendenti i kampionatit botëror, tani Nënkryetari i FIDE GM Nigel Short, i cili drejtoi shigjetat e tij drejt arbitrit. Ne nje cicërimë, ai iu referua FIDE Ligjet e shahut dhe dy paragrafë në veçanti.

Tre paragrafë të tjerë në këtë seksion të veçantë të Ligjeve të Shahut që janë të rëndësishëm për situatën nuk u përmendën nga Short:

12.2 Arbitri:
12.2.1 sigurojnë lojë të ndershme,
12.2.2 veprojnë në interesin më të mirë të konkursit,
12.2.3 sigurojnë që të ruhet një mjedis i mirë për lojë.

Në rastin e Firouzja-Wojtaszek, disa prej këtyre paragrafëve në lidhje me rolin e arbitrit janë në konflikt me njëri-tjetrin. Në mënyrë të veçantë, arbitri në Wijk aan Zee vendosi të shkojë kundër 12.2.4 (duke u siguruar që lojtarët nuk janë të shqetësuar) në favor të të paktën një paragrafi tjetër të përmendur më lart: duke siguruar që një mjedis i mirë për lojë do të ruhej.

Ajo që është gjithashtu e rëndësishme këtu është ajo që ndodhi më herët në turne, thotë Van den Berg: “Arbitri e bëri këtë, duke pasur parasysh se Firouzja i kishte kërkuar vetes që të zhvendosej në një tryezë tjetër gjatë raundit të pestë kur era po shkaktonte zhurmë. në njërin skaj të sallës së lojës “. Kjo kërkesë u pranua dhe lojtarët u zhvendosën në një tryezë tjetër, ndërsa të tjerët po luanin lojën e tyre.

Një përpjekje për t’iu përgjigjur pyetjes se çfarë do të kishte ndodhur nëse arbitri do të ndodhte jo kanë ndërhyrë në lojë dhe thjesht lejoni playoff-in të fillojë dy tavolina larg, e bën të qartë se arbitri duhej të zgjidhte midis dy zgjedhjeve të këqija.

Duke kuptuar që arbitrat nuk duhet të vihen në një situatë të tillë në radhë të parë, organizatorët Tata Steel Chess vunë në dukje se ata “do të marrin në konsideratë të kujdesshme zbatimin e një ndërprerjeje për të parandaluar që një situatë si kjo të rishfaqet në të ardhmen”.

Një sugjerim logjik do të ishte përdorimi i njërës prej tabelave në skajin e sallës së lojës për playoff dhe jo një në mes. Sidoqoftë, kjo funksionon vetëm nëse ajo tryezë nuk është në përdorim.

Siç sqaroi Van den Berg për Chess.com, mundësia e krijimit të një dhome të veçantë për playoff do të konsiderohet për vitin e ardhshëm. Në fakt, ky opsion u përmend në një version i vjetër të rregullave të turneut nga kohërat para-pandemike, kur kishte ende një turne Challengers në të njëjtën skenë. Në fakt, në vitin 2018 një lojë nga Challengers u zhvendos kur GM Magnus Carlsen dhe Giri luajtën playoff-in e tyre.

Një masë tjetër e mundshme për vitin e ardhshëm është ndryshimi i kohës së fillimit të playoffit. Arsyeja pse është planifikuar të fillojë në orën gjashtë është se kanali kombëtar i transmetimit NOS mund të jetë ende në gjendje ta mbulojë atë në programin e tyre të njohur sportiv të së Dielës në televizion.

Ditën e fundit, NOS ishte me të vërtetë i pranishëm në Wijk aan Zee tërë ditën. Raporti i tyre në lidhje me turneun, megjithatë, nuk përfshinte playoff sepse ai u transmetua rreth orës 18:30 kur playoff ishte ende në zhvillim. Vetëm një ditë më vonë, një raport i dytë mbuloi playoff-in. Kjo sugjeron që koha e fillimit të orës gjashtë mbase mund të ndryshohet në 2022.

Ndryshe nga Short, Drejtori i Përgjithshëm i FIDE GM Emil Sutovsky nuk ishte dakord me kritikat ndaj organizatorëve dhe arbitrave.

Një nga lojtarët e pranishëm në sallën e lojës tani ka komentuar situatën. Giri, i cili u bashkua me një rrymë të GM Vidit Gujrathi, e përshkroi polemikën si “të shfryrë plotësisht jashtë proporcionit” dhe vuri në dukje se “ndërprerja do të rregullohet më mirë herën tjetër, kjo është e sigurt”.

Reagimi i Giri nga 1:07:02.

Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu