Si një nga disa turne të fortë të hapur shahu gjatë pandemisë, Festivali i Shahut Sunway Sitges është duke u zhvilluar në Sitges, Spanjë. Ndërsa pjesëmarrësit kënaqen duke luajtur shah si kurrë më parë, salla e turneut tregon një larmi të mrekullueshme të maskave të fytyrës.

Që nga prilli i këtij viti, ne e dimë se Oskar Stober Blazquez, pronari i hotelit Sunway Sitges dhe organizatori kryesor i turneut, i pëlqen sfidat. Ai mbajti me sukses turneun e parë përherë në internet me një kontroll klasik të kohës, Hapur shahu ndërkombëtar në internet Sunway Sitges, kur Spanja dhe pjesa më e madhe e Evropës ishin në bllokimin e saj të parë të rreptë.

Sfida më e madhe ishte aspekti i mashtrimit. Kishte disa raste, dhe këta lojtarë u hoqën nga turneu.

Stober: “Unë kam tendencë ta shoh atë nga këndvështrimi i një menaxheri hoteli. Kënaqësia e pjesëmarrësve është me vlerë më të lartë se standardet e shahut. Kjo mund të mos tingëllojë politikisht e saktë, por nëse shikoj prapa, njerëzit ishin aq mirënjohës, kaq të kënaqur. Ata kaluan kaq mirë ”.

Dhuratë një anëtarësim!

Tetë muaj më vonë, mbajtja e edicionit të shtatë të festivalit nuk është më pak një sfidë. Ndërsa kurrë nuk ishte e sigurt që turneu mund të mbahej, Stober gjithashtu kurrë nuk planifikoi me të vërtetë ta anulonte atë.

“Nëse gjithçka anulohet, ne kemi një shans për të bërë diçka që askush nuk po bën,” tha ai.

Salla e lojërave Sunway Sitges 2020
Salla e lojës me, natyrshëm, më pak borde se zakonisht. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.

Pas kësaj bllokimi të parë, Sitges kishte një verë normale normale me 75 përqind të shfrytëzimit për hotelin e Stober – kryesisht spanjollë. Situata në Katalonjë ishte pak a shumë e qëndrueshme për katër, pesë muaj dhe deri në fund të Shtatorit, Stober vendosi të bënte një ngjarje tjetër.

“Nuk ishte ‘le ta bëjmë’, por” le ta anulojmë “.

Pastaj erdhi vala e dytë në tetor dhe u bë më e mundshme që autoritetet të mos lejonin që turneu të ndodhte. Sidoqoftë, ndërsa sportet në përgjithësi ishin të kufizuara vetëm për lojtarë profesionistë, garat ndërkombëtare u lejuan.

Vitin e kaluar turneu kishte rreth 450 pjesëmarrës. Ishte e qartë se duhej zvogëluar.

“Ne prisnim 100 njerëz më së shumti dhe vetëm nga zona jonë,” tha Stober. “Pastaj gjërat filluan të shkojnë më mirë përsëri në mes të nëntorit dhe ne arritëm 230, kufiri ynë”.

Koha e ngjarjes nuk mund të jetë më e mirë sepse, ndërsa është duke u zhvilluar, numrat e COVID-19 pozitiveve në Spanjë po rriten përsëri. Për momentin ka disa kufizime për restorantet, baret dhe teatrot dhe një kufizim për të udhëtuar gjatë fundjavave, por pritet që qeveria të rrisë përsëri masat.

Turneu nuk mund të mbahej pa disa masa për të parandaluar përhapjen e koronavirusit. Për shkak se mbahet në një hotel, shumë nga masat janë pjesë e rregulloreve të përgjithshme, të tilla si cprirja, distanca, mbyllja e hapësirave të caktuara dhe kontrolle të rregullta nga stafi.

Oskar Stober shah
Oskar Stober duke ndihmuar në dezinfektimin e sallës së lojës. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.

Dallimi më i dukshëm me vitin e kaluar është se tabelat e shahut vendosen të paktën 1.5 metra larg njëra-tjetrës. Lojtarët duhet të mbajnë maska ​​për fytyrën dhe mund të ecin në tarraca të jashtme, por nuk lejohen të ecin në sallën e lojës për të kontrolluar bordet e tjera. Ata duhet të qëndrojnë ulur sa më shumë që të jetë e mundur, nuk mund të hanë në sallë dhe uji vendoset në tavolina tri herë në raund.

Në fillim të raundit, ka kontrolle të temperaturës. Nëse dikush do të ishte mbi 37.5 gradë Celsius, lojtari do të humbej, por kjo nuk ka ndodhur ende. Ka një mjek të disponueshëm në çdo kohë, e cila ishte një nga masat paraprake të nevojshme për të qenë në gjendje të mbante turneun. Fpararendësit nga vendet në rrezik kishin nevojë për të paraqitur një test negativ.

Kontrolloni temperaturën e shahut
Një kontroll i temperaturës në fillim të raundit. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.

Përveç gjithë kësaj, ka pastrim të rregullt të sallës së lojërave si dhe dhomën e analizave.

“Ne donim një turne sa më afër normalit që të ishte e mundur, kështu që me një dhomë analize,” thotë Stober. “Ne kemi dikë që kontrollon se askush nuk hyn në të që nuk ka luajtur një lojë. Kur një tryezë është përdorur, ajo bllokohet derisa stafi ynë i pastrimit ta ketë pastruar atë, dhe pastaj siguria në hyrje lejon lojtarët e ardhshëm të hyjnë brenda.”

Edhe pse organizimi është më i ashpër se kurrë, turneu po shkon mirë.

Stober: “Pjesëmarrësit janë aq të prirur të luajnë përsëri shah jashtë bordit sa të kuptojnë gjithçka. Nëse duhet të presin për 10 minuta në portën e hotelit, nuk ka ankesa. Nëse humbin disa minuta në orën e tyre, asnjë ankesë. Njerëzit janë me të vërtetë të lumtur dhe thonë se organizata është e mirë. Unë nuk mund ta gjykoj këtë, sepse unë jam pjesë e saj, por jam i kënaqur që e dëgjoj atë. ”

Xhel për dezinfektim shahu Sunway Sitges
Xheli për dezinfektim është lehtësisht i disponueshëm. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.

Deri më tani janë luajtur pesë raunde, të cilat panë disa shqetësime. Për shembull, fituesi i vitit të kaluar GM Anton Korobov humbi ndaj GM spanjoll Hipolito Asis, dhe GM Karen Grigoryan ra kundër GM Nino Batsiashvili, të dy në raundin e katërt.

Loja e turneut, të paktën deri më tani, është përplasja e Batsiashvili me GM Maxime Lagarde. GM francez ishte i shpejtë për të marrë hapjen gambit të GM Daniil Dubov nga Kampionati Rus pasi loja në Sitges u luajt vetëm një ditë më vonë.

Nga rruga, nëse keni menduar se ideja e Dubov është e re, keni gabuar. Për 12 lëvizje, Lagarde dhe Batsiashvili ndoqën një lojë korrespondence nga 1873!

7-të Sunway Sitges | Renditja e 5-të e Raundit (Top 20)

Rk SNo Ushqyer Titulli Emrin Rtg Piket TB1 TB2 TB3
1 11 GM Plat, Vojtech 2552 4.5 13.5 15.5 13.50
2 2 GM Cheparinov, Ivan 2660 4.0 14.5 17.0 12.75
3 6 GM Santos Latasa, Jaime 2588 4.0 14.5 16.5 12.50
4 5 GM Moussard, Jules 2626 4.0 14.5 16.0 12.00
5 18 GM Checa, Nicolas 2527 4.0 14.0 16.0 12.00
6 9 GM Kornetë, Matthieu 2558 4.0 14.0 15.5 11.75
7 7 GM Santos Ruiz, Miguel 2581 4.0 14.0 15.0 11.25
8 25 GM Asis Gargatagli, Hipolito 2470 4.0 13.5 16.0 12.50
9 29 GM Vasquez Schroeder, Rodrigo 2459 4.0 13.5 15.5 11.50
10 28 GM Stefanova, Antoaneta 2466 4.0 13.0 15.5 12.00
11 24 UNE JAM Niemann, Hans Moke 2478 4.0 13.0 15.5 11.50
12 12 GM Fier, Alexandr 2549 4.0 13.0 14.5 10.75
13 21 GM Narciso Dublan, Marc 2495 4.0 12.5 15.0 11.75
14 27 GM Batsiashvili, Nino 2466 4.0 12.5 14.5 11.75
15 26 UNE JAM Sochacki, Christophe 2469 4.0 12.0 14.0 11.25
16 15 GM Lopez Martinez, Josep Manuel 2542 4.0 11.0 13.0 11.00
17 30 UNE JAM Maurizzi, Marc Andria 2445 3.5 14.0 15.5 10.00
18 19 GM Bellahcene, Bilel 2510 3.5 14.0 15.5 9.00
19 1 GM Korobov, Anton 2693 3.5 13.5 16.0 10.00
20 31 UNE JAM Gines Esteo, Pedro Antonio 2437 3.5 13.5 15.0 9.00

(Renditja e plotë ketu.)

Oleg Romanishin shah simul
Shumë ngjarje anësore të turneut po ndodhin gjithashtu gjithashtu. Ja GM Oleg Romanishin që jep një simul me tavolina në 1,5 metra … Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Antoaneta Stefanova shah simul
… dhe ja ish-kampionia botërore e grave GM Antoaneta Stefanova duke dhënë një jashtë. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Ligjëratë e shahut Pepe Cuenca
Një leksion nga GM Pepe Cuenca. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Sitges kokteje masterklasi shahu
Klasat master të mesit janë gjithashtu atje, të tilla si ajo për të bërë kokteje … Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Tortilla shah klasi master Sitges
… ose tortilla spanjolle. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
shahu duke analizuar maskat e fytyrës
Lojtarët që analizojnë pas lojës së tyre. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Aleksandr Fier maskë për fytyrën në shah
Gjithçka me maskë fytyre! Kjo e bën GM brazilian Aleksandr Fier të duket si Zorro. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën Anton Korobov
Fituesi i 2019 GM Anton Korobov. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Ivan Cheparinov maskë për fytyrën
GM Ivan Cheparinov. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë fytyre shahu Maxime Lagarde
Kornetë GM Matthieu. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën e Sebastian Siebrecht
GM Sebastian Siebrecht. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën Oleg Romanishin
GM Oleg Romanishin. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën e shahut Hans Niemann
IM Hans Niemann. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën Nino Batsiashvili
Po kalojmë te maskat më kreative të fytyrës dhe mund të kemi menjëherë një fitues: GM Nino Batsiashvili. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën Lars Ootes
Vëllai i fotografit, IM Lars Ootes. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën Jennifer Yu
WGM Jennifer Yu. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Klára Kovács shah me maskë për fytyrën
Arbitri Klara Kovacs me një maskë fytyre të bërë posaçërisht për ekuipazhin. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën e federatës së shahut të logos katalanase
Disa lojtarë veshin një të siguruar nga Federata Katalonase e Shahut … Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Masazh fytyre Barcelona shahu
… ose një nga klubi i tyre lokal i futbollit, Barcelona. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Krishtlindje maskë fytyre shah
Një maskë fytyre me temë Krishtlindjesh. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë hapësinore shahu
Disa pëlqejnë hapësirën … Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë fytyre njëbrirësh shah
… dhe disa pëlqejnë njëbrirësh (mirë, kush nuk?). Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Shah për maskat e fytyrës të bëra vetë
Disa duket se kanë maska ​​për fytyrën të bëra vetë … Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Shah për maskat e fytyrës të bëra vetë
… veshur për të bërë përshtypje? Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Maskë për fytyrën e shahut
Ky lojtar do të thotë luftë. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Butoni maskë fytyre shah
A nuk duhet të mbyllet ai buton? Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
Mashtrim për fytyrën e shahut
Një maskë fytyre e përshtatshme për rrufe. Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.
dhëmbë shaka për fytyrë
Pak humor është i mirëseardhur në këto kohë! Foto: Lennart Ootes / Sunway Sitges.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu