Nëse situata pandemike lejon, Ishulli i Njeriut do të jetë përsëri qendra e botës së shahut përsëri në vjeshtën e vitit 2021. Do të ketë një tjetër Zviceran FIDE Chess.com Grand, tani gjithashtu me një turne për gra, midis 25 tetorit dhe nëntorit. 8, 2021

Të dy turnetë së bashku do të përfshijnë një total prej 164 lojtarëve më të mirë nga afërsisht 35 vende. Fondi total i çmimeve është 550,000 dollarë, i mundësuar nga bujaria e familjes Scheinberg.

FIDE Chess.com Grand Swiss

Ngjarja kryesore do të ketë 114 lojtarë kryesisht nga top-100 në botë. Ai pritet të jetë një nga ngjarjet më të forta zvicerane të mbajtura ndonjëherë në historinë e shahut. Fondi i çmimit do të jetë 425,000 dollarë, përfshirë çmimin e parë prej 70,000 dollarë.

Këtë herë, jo vetëm fituesi (si në Edicioni 2019), por edhe nënkampioni do të kalojë në Turneun e Kandidatëve me tetë lojtarë. Ky turne do të prodhojë një sfidues të kampionit të botës në 2022, një titull që aktualisht mbahet nga GM Magnus Carlsen.

Kualifikimi për FIDE Chess.com Grand Swiss është si më poshtë:

 1. 100 lojtarë kualifikohen sipas vlerësimit, ose TPR, ose kritereve të tjerë të hartuar nga Komisioni i Strategjisë Globale i FIDE-së dhe të miratuara nga Këshilli i FIDE-së. Sistemi do të përcaktohet dhe shpallet deri në 1 Mars 2021.
 2. Një lojtar nga renditja e ACP Tour 2021 që nga 1 korriku 2021.
 3. Kampionia Botërore e Grave GM Ju Wenjun.
 4. Katër pika kontinentale. Çdo vend vendoset nga presidenti përkatës kontinental.
 5. Tre lojtarë të emëruar nga Presidenti i FIDE.
 6. Pesë pjesëmarrës si “wildcard” të alokuara nga drejtori i turneut, duke përfshirë dy vende për lojtarët e Isle of Man dhe një vend për një kualifikues në internet Chess.com që ende nuk do të shpallet.

Nëse ndonjë lojtar kualifikohet nga të dy rrugët 1 dhe 2, vendi i tij / saj shkon në kualifikuesin tjetër.

Turneu do të jetë një Zvicër mbi 11 raunde. Kontrolli i kohës është 100 minuta për 40 lëvizjet e para, e ndjekur nga 50 minuta për 20 lëvizjet e ardhshme, e ndjekur nga 15 minuta për pjesën tjetër të lojës, me një rritje prej 30 sekondash për lëvizje duke filluar nga lëvizja një.

Salla e lojërave të shahut Villa Marina
Për edicionin e tij në vitin 2021, Grand Swiss do të kthehet në Villa Marina në Douglas, Isle of Man. Foto: Maria Emelianova / Chess.com.

FIDE Chess.com Grand Swiss Swiss

Grand Zvicra e FIDE Chess.com do të paraqesë 50 nga lojtaret më të forta, me ftesa në top 40 të botës, duke garuar për një fond çmimi prej 125,000 $. Fituesi do të përparojë në Turneun e Kandidatëve për Femra, i cili do të prodhojë një sfiduese për kampionen botërore të grave, një titull që aktualisht mbahet nga GM Ju Wenjun të Kinës.

Kualifikimi për Grand Swiss Swiss FIDE Chess.com është si më poshtë:

 1. 40 lojtarë kualifikohen sipas vlerësimit, ose TPR, ose kritereve të tjera të hartuara nga Komisioni i Strategjisë Globale i FIDE-së dhe të miratuara nga Këshilli i FIDE-së. Sistemi do të përcaktohet dhe shpallet deri në 1 Mars 2021.
 2. Një kualifikues nga renditja e Serive të Grave ACP që nga 1 korrik 2021.
 3. Katër pika kontinentale. Çdo vend vendoset nga presidenti përkatës kontinental.
 4. Dy lojtarë të emëruar nga Presidenti i FIDE.
 5. Tri “karta të egra”, duke përfshirë një vend për një kualifikues në internet Chess.com që ende nuk është shpallur.

Nëse ndonjë lojtar kualifikohet nga të dy rrugët 1 dhe 2, vendi i saj shkon te lojtari tjetër jo-kualifikues i rrugës 2.

Turneu do të jetë një Zvicër mbi 11 raunde. Kontrolli i kohës për secilën lojë është 90 minuta për 40 lëvizjet e para, e ndjekur nga 30 minuta për pjesën tjetër të lojës, me një rritje prej 30 sekondash për lëvizje duke filluar nga lëvizja një.

Diversiteti

“Ne jemi të entuziazmuar që jemi duke pritur FIDE Chess.com Grand Swiss për herë të dytë pasi kemi organizuar me sukses ngjarjen inauguruese në 2019,” tha drejtori i turneut Alan Ormsby. “Organizimi i versionit të grave në të njëjtën kohë do ta bëjë ngjarjen edhe më të veçantë , duke siguruar që ne të kemi diversitetin me të cilin Isle of Man International është shoqëruar që nga turneu ynë i parë në 2014. “

Daniel Rensch, shefi i shahut i Chess.com, tha: “incredibleshtë e pabesueshme që në një kohë kaq të shkurtër, FIDE Chess.com Grand Swiss është bërë një nga ngjarjet më të forta dhe më të rëndësishme në shah. Jo vetëm që është ngjarja një hap kritik në përcaktimin e rezultatit të ciklit të kampionatit botëror të shahut, ai shërben gjithashtu si një shembull kryesor për mënyrën se si një ngjarje shahu mund të funksionojë si një fener për diversitetin konkurrues dhe përfshirjen. Ne nuk mund të ishim më krenarë për të punuar së bashku me FIDE dhe organizatorët për të bërë të mundur këtë ngjarje të veçantë për herë të dytë “.

Fituesi i Ishullit të Njeriut 2019 Wang Hao
Fituesi i vitit 2019 GM Wang Hao (djathtas) me kryeministrin e Ishullit të Njeriut Howard Quayle MHK. Foto: Maria Emelianova / Chess.com.

Ishulli i Man, anëtar i FIDE

Njoftimi i dy ngjarjeve vjen një javë pasi Shoqata e Shahut Isle of Man u miratua nga Asambleja e Përgjithshme e FIDE si një organizatë e re e lidhur me FIDE.

Motoja e FIDE-së është ‘ne jemi një familje,’ dhe si çdo familje tjetër, ne jemi jashtëzakonisht të lumtur të mirëpresim një anëtar të ri, “tha Presidenti i FIDE Arkady Dvorkovich.” Ishulli është shtëpia e një turneu, Ishulli Man i Chess.com Ndërkombëtare, që tashmë ka fituar vendin e saj në historinë e shahut. Shumë pak ngjarje kanë lënë një gjurmë kaq të fortë pas vetëm gjashtë edicionesh, por Isle of Man e ka bërë këtë, kështu që falë një kombinimi të profesionalizmit, vendosmërisë dhe një respekti të thellë ndaj lojtarëve të shahut dhe shahut “.

Dvorkovich shtoi: “Ne e inkorporuam këtë ngjarje si pjesë e ciklit të kampionatit botëror në 2019, dhe ishte një sukses i jashtëzakonshëm. Tani, gratë lojtare do të kenë gjithashtu mundësinë të luajnë në një ngjarje që nuk ekzistonte më parë për ta.”Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu