Në fillim të dekadës, futbolli i ligës në Nigeri u gjend në një udhëkryq

pas një vendimi të rëndësishëm të gjykatës në 2010 e hodhi Premier League në një gjendje kaosi, një Komitet i Përkohshëm i Menaxhimit (KPM) u krijua nga Nigeria Federata e Futbollit (NFF) dhe e ngarkuar me reformimin e ligës. Ai filloi të përfshinte një organ të pavarur administrativ dhe kështu, në nëntor 2012, lindi Kompania e Menaxhimit të Lidhjes (LMC). Organi i ri filloi menjëherë detyrën e ristrukturimit të ligës dhe që atëherë ka qenë në krye të punëve të tij.

Sidoqoftë, përkundër një periudhe shtatë-vjeçare të pandërprerë që nga themelimi, Nigeria League Football Football (NPFL) – nën kujdesin e LMC – nuk ka arritur të përmbush potencialin e saj të plotë dhe mbetet i zhytur në paaftësi dhe pasiguri. Shqetësimet si dhuna në stadium, mirëqenia e dobët për lojtarët dhe zyrtarët e ndeshjeve, një kalendar arbitrar i futbollit dhe korrupsioni fiskal jo vetëm që kanë hequr ligën me ngjyra dhe vlera, por me kalimin e kohës kanë dëbuar sponsorët dhe investitorët.

Këto janë shtuar në një kampionat që është profesional vetëm në emër. Edhe më keq, ata që ishin të ngarkuar me përgjegjësinë e mbikëqyrjes së ligës janë gjetur që dëshirojnë si nga ana administrative, ashtu edhe nga pikëpamja e përgjegjësisë themelore: pavarësisht se janë kontaktuar, Kryetari i LMC Shehu Dikko nuk ka pranuar të komentojë mbi shqetësimet e mësipërme, në të njëjtën mënyrë që ai nuk duket se ka përgjigje as për shumë sëmundje të ligës.

ZGJIDHJA E MEDIAS

Një nga çështjet që ka pllakosur ligën ka qenë pamundësia e organizatorëve të saj për të përgatitur një strategji pune transmetimi, një dështim që ka penguar jo vetëm potencialin e saj tregtar, por përparimin e saj sportiv.

Në gusht 2013, LMC njoftoi se kishte nënshkruar një marrëveshje katër-vjeçare për të drejtat televizive me transmetuesin satelitor Supersport nga 2015 në 2019. Marrëveshja u raportua të ishte me vlerë $ 34 milion, nga të cilat Supersport pagoi një avans dy-vjeçar prej $ 4 milion si një ëmbëlsues për të financuar drejtimin e ligës.

Në 2017 gjithsesi, dy vjet i trembur nga skadimi i kontratës, Supersport njoftoi se po tërhiqej nga marrëveshja, gjoja si pasojë e situatës mbizotëruese ekonomike në vend. Naira që vuante ndaj dollarit, e kombinuar me mungesën e kthimit të investimit – LMC me sa duket nuk po bënin sa për të tregtuar kampionatin dhe për të nxitur shikueshmërinë – do të thoshte se nuk ishte e dobishme që partneriteti të vazhdonte.

Që nga ajo kohë, ka pasur një numër përpjekjesh që synojnë të rikthejnë kampionatin në ekrane, por pavarësisht njoftimeve madhështore, asnjëra nuk ka arritur kulmin me diçka konkrete.

Në nëntor 2019, një dridhje e dritës u duk se shkëlqeu në formën e transmetuesit dixhital Next TV, me të cilin LMC njoftoi me fat të mirë se kishte arritur një marrëveshje të sipërmarrjes së përbashkët me shumën prej 225 milion dollarë për një periudhë pesë-vjeçare. “Ne po bëjmë diçka që nuk është bërë kurrë më parë në Nigeri,” tha Dikko, “por është një model që ka funksionuar dhe po punon ende diku tjetër.”

Shehu Dikko

Sipas kushteve, të dy palët do të bashkëpunonin në drejtim të prodhimit, shitjes, shpërndarjes dhe komercializimit të përmbajtjes, me lojërat drejtpërdrejt të transmetuara së pari përmes transmetimit OTT (Over The Top) dhe më pas të vëna në dispozicion të kanaleve tokësore dhe kabllore të interesuara për të drejtat e blerjes.

Sidoqoftë, megjithë zhurmën fillestare, deri më tani nuk ka pasur asgjë konkrete në terren për sa i përket ekzekutimit. Edhe më e ashpër është mungesa e çdo forme të kontabilitetit sa i përket aspekteve financiare të marrëveshjes Next TV. Në Prill 2020, Dikko fajësoi mungesën e aktivizimit për mungesën e pajisjeve të prodhimit (një shpjegim kurioz), pretendoi se LMC ishte ende “duke punuar për marrjen e pajisjeve” dhe deklaroi se një aplikacion mobil tashmë ishte ndërtuar për transmetimin OTT, duke nënkuptuar marrëveshja ishte akoma në fuqi.

Ajo erdhi si një surprizë atëherë kur, në fillim të Shtatorit 2020, u nënshkrua një tjetër partneritet afatgjatë i ndërmarrjes së përbashkët, këtë herë me kompaninë e marketingut sportiv në Mbretërinë e Bashkuar Redstrike, për të krijuar një kompani të re të quajtur NPFL Marketing. Për të përmbledhur komunikatën me kohë të gjatë, konfuze që shoqëroi njoftimin, LMC në mënyrë efektive ka kontraktuar marketingun dhe median e saj, me një platformë të re – NPFL.tv – që do të krijohet për transmetimin e ndeshjeve të drejtpërdrejta të ligës. Sipas Dikko, ky bashkëpunim është “pikërisht ajo që i duhet futbollit nigerian”; ai e referoi atë si “thyerëse” dhe lavdëroi “aftësinë teknike të Redstrike për të ofruar NPFL.tv”. Vlen të përmendet se emri i domain mbetet joaktiv deri më sot, dhe ende nuk ka asnjë aplikacion për celularë pavarësisht se liga pritet të rifillojë në 27 Dhjetor 2020.

Asshtë ende e paqartë se çfarë po paguan Redstrike për këtë privilegj, ose çfarë efekti ka ky partneritet në partnerin e mëparshëm me Next TV. Përtej shifrave në shtyp dhe në letër, ku kanë shkuar 225 milion dollarë nga kompania e fundit dhe a nuk qëndron më ajo marrëveshje? Në të vërtetë, nuk ka pasur asnjë shpjegim çfarëdo, zyrtar ose tjetër.

Kjo ka çuar në një kërcënim të veprimit ligjor, me Next TV që kërkon mbi 18 milion dollarë dëmshpërblim nga LMC për shkelje të kontratës në një letër të datës 30 shtator, 2020. “Me shkeljen tuaj të pa marrëveshje të marrëveshjes midis (LMC) dhe tonë klient, “lexon letra,” ju jo vetëm që keni shkaktuar një përmbysje të fitimeve që vendi ka bërë në të kaluarën e afërt në lidhje me zhvillimin e ligës dhe industrisë sonë të futbollit, por gjithashtu i keni shkaktuar dëme të mëdha klientit tonë “. Letra konfirmoi gjithashtu që Next TV kishte bërë angazhime financiare ndaj “infrastrukturës, pajisjeve dhe softverit dhe depozitave të pakthyeshme”.

DEBAKLI I SPONSORITETIT T T TITULLIT TG GJAT DECADA

Një fushë tjetër ku mungesa e transparencës ka dëmtuar rëndë kampionatin është sponsorizimi i titullit.

Në vitin 2017, LMC njoftoi se po largohej nga të paturit e një sponsori të caktuar të titullit për kampionatin. Ky vendim, pas përfundimit të lidhjes së tij me operatorin e telefonisë celulare Globacom në 2015 dhe kotësinë e kërkimit të tij për një zëvendësim në dy vitet pasuese, ishte me synimin për “të kërkuar sponsorë të shumtë bazuar në kategori ekskluzive si dhe partner strategjik (s), ”sipas Dikko. “Edhe EPL në Anglia tani kanë hequr Barclays që ishin sponsori i tyre i titullit “, tha ai.

Interesante, pavarësisht citimit të Premier League si një model dhe trumbetimit të përfitimeve të shmangies së një sponsori titulli në favor të një portofoli të zhvendosur, sponsorizimi i titullit, në vetvete, nuk përjashton sponsorizimet e asociuara, kështu që kjo ishte thjesht një rast tjetër i komunikimit të ngatërruar dhe karrocave- para-kalë nga ana e administratorëve të ligës.

Në të vërtetë, vendimi i tyre ndoshta kishte të bënte më shumë me një proces gjyqësor të ngritur nga një Total Total Promotions Limited (TPL).

Pesë vjet më parë, TPL (në emër të gjigandit shumëkombësh të telekomunikacionit të Afrikës së Jugut MTN) i kaloi Globacom, operatorit të dytë kombëtar të telefonit, për të drejtën e sponsorizimit të titullit të NPFL (i njohur, në atë kohë, si Premier League e Nigerisë) për katër vjet .

Sidoqoftë, ishte larg një fitore miqësore: në janar 2011, Kongresi i NPL, i mbështetur nga Komisioni Kombëtar i Sporteve (NSC), bëri thirrje për një raund të ri ofertash, dhe TPL tërhoqi zvarrë të dy palët – si dhe Shoqatën e Futbollit Nigeria (NFA) – para Gjykatës së Lartë Federale. Ajo që pasoi ishte një grindje e zgjatur ligjore që zgjati dy vjet. Gjatë kësaj periudhe, jo vetëm që liga ishte pa sponsor titulli, por administrata e saj kaloi te LMC e sapo-inkorporuar.

Për MTN, ishte një rast deja vu.

Kthehu në maj 2003, MTN tha se autoriteti i futbollit i vendit (atëherë NFA) kishte pranuar ofertën e tij prej 2 milion dollarësh, të shpërndarë për një periudhë katër-vjeçare, për të sponsorizuar kampionatin Premier.

“Pleasureshtë kënaqësia ime të njoftoj që NFA e ka pranuar ofertën tonë … (dhe) kjo është një pikë kthese në historinë e sporteve nigeriane,” tha shefi ekzekutiv i MTN Adrian Wood para gazetarëve në Lagos. MTN tha se kishte planifikuar të shpenzonte një shtesë prej 5 milion dollarësh në programe promovuese të lidhura me kampionatin Premier. Por Globacom hapi zjarr, duke thënë se kishte një kontratë ekzistuese me NFA si sponsorë të kampionatit Premier.

Enyimba Usman Abd

Pasi pluhuri u vendos pas ndërhyrjes së qeverisë së vendit, operatorët lokalë vetëm fituan betejën, por jo luftën.

Siç ishte në 2003, ashtu ishte përsëri në 2013. Ministri i Përkohshëm i Sportit Bolaji Abdullahi, përmes një procesi të ndërmjetësimit midis partive grindëse, nxori një Memorandum Mirëkuptimi midis tyre në Mars: sponsorizimi i titullit do të kalonte te Globacom, i cili do të të paguajë një shumë të padeklaruar (më vonë e zbuluar të jetë N100 milion) për TPL për të hequr të drejtat.

Në maj 2013, LMC nënshkroi një marrëveshje sponsorizimi për titullin me Globacom për tre vjet (2012/13 deri 2014/15) me një vlerë prej rreth 11.8 milion dollarë. Në të njëjtin vit, LMC mori një shpërblim prej 3.4 milion $, nga e cila pagoi 1.2 milion $ për 20 klubet e NPFL mbi baza pro rata.

Sidoqoftë, nga mesi i qershorit, TPL hodhi poshtë marrëveshjen në Memorandumin e Mirëkuptimit, duke pretenduar se ata nuk kishin marrë marrëveshjen e rënë dakord dhe duke akuzuar LMC për mashtrim në nënshkrimin dhe shpalljen e Globacom si sponsori i ri i titullit. Kjo shkaktoi edhe më shumë çështje gjyqësore, duke vazhduar deri në 2015 kur Globacom zgjodhi të mos rinovojë sponsorizimin e saj me LMC.

Administratori i ligës zhvilloi bisedime paraprake me Zenith Bank dhe Etisalat (tani 9mobile), por me TPL që kërcënon publikisht të bashkohet me ndonjë sponsor të ri të titullit në gjyq, të dyja kompanitë në fund të fundit zhvilluan ftohje.

Përpjekja aktuale për një zhvendosje të sponsorizimit të ligës mund, pra, të shihet për atë që është: një përpjekje e paarsyeshme për një zgjidhje për një situatë që mbetet një çështje e jurisprudencës.

MUNGESA E PRESAZHEVE TAN TRANSPARENCS ZGJIDHNI VUTSHTRIMIN

Nën Dikko, ka dy dështime të qarta: një paaftësi për të tërhequr një shkallë të përshtatshme të investimeve, por gjithashtu një mungesë llogaridhënieje në marrëveshjet që janë siguruar. Lidhja, në fakt, ka tërhequr disa sponsorizime të konsiderueshme, por ato nuk rrjedhin nga klubet nën juridiksionin e tyre, të cilët janë ende të varur nga qeveritë përkatëse të shtetit për ushqim.

Kjo, në një farë mënyre, është thelbi i problemit dhe zona kryesore në të cilën mund të nxiten ndryshimet. Mund të jetë shumë e nevojshme që qeveritë e shtetit të dorëzojnë interesat e tyre në futbollin e klubeve përgjithmonë, pasi nën juridiksionin e tyre, klubet janë më shumë mjete politike sesa shqetësime të duhura, dhe si të tilla janë të nënfinancuara. Një rivendosje e vështirë në këtë mënyrë do ta detyronte LMC të ngurtësohej, të vetëdijshëm për përgjegjësinë e tyre më të gjerë ndaj kampionatit, dhe gjithashtu do të shërbente si drejtues i ndershmërisë.

Sidoqoftë, arritja e kësaj do të kërkonte një rishikim të thellë të politikës më të gjerë sportive në Nigeri, veçanërisht përsa i përket procedurës me të cilën vendosen pozicionet e lidershipit, si dhe një përcaktim i qartë i synimeve dhe Treguesve Kryesorë të Performancës (KPI).

Qeverisja e LMC-së në ligë gjithashtu lë shumë për të dëshiruar. Për shembull, në dritën e mirëqenies së dobët për zyrtarët e ndeshjeve, trukimi i ndeshjeve është një spektër që nuk mund të shpëtojë. Në mënyrë të ngjashme, ekziston një mungesë vullneti (apo edhe qëndrimi moral, pasi klubet nuk kanë marrë asnjë çmim që nga viti 2016, kur Rangers International fitoi NPFL nën Imama Amapakabo) kur bëhet fjalë për urdhërimin e masave të sigurisë për të shuar dhunën në stadiume dhe për të ndëshkuar sjellje të pahijshme dhe sjellje jo-sportive nga ana e klubeve; dhe madje edhe në drejtim të licencimit të klubeve, i cili vetëm tani po zbatohet nga ndërhyrja e ministrisë së sporteve, pavarësisht se ishte pjesë e statuteve të LMC për shumë vite.

Në vend të kësaj, nën udhëheqjen aktuale të LMC, një kulturë e shfrenuar e korrupsionit dhe keqmenaxhimit vazhdon të dëmtojë rëndë futbollin në skenën lokale.

Në fund të fundit, derisa të ekzistojë vullneti politik për të bërë me zell një deklaratë (ose cjap fajshlyes) nga dikush në krye të punëve, këto çështje ka të ngjarë të vazhdojnë.Source link

LE PERGJIGJE

T'lutem fut komentin tuaj!
T'lutem fut emrin ketu